Robert Capa | O legendă a lumii fotografice

Shape Image One
Robert Capa | O legendă a lumii fotografice

O adevărată legendă a lumii fotografice

“Dacă fotografia ta nu este suficient de bună, înseamnă că nu ai fost suficient de aproape când ai făcut-o.”

Robert Capa a fost cel mai important fotojurnalist de război. Împreună cu iubita sa, Gerda Taro, acesta a realizat, pe parcursul a cinci războaie, fotografii de mare impact. În tot acest timp, cei doi, au dat dovadă de curaj, devotament și creativitate.

Robert Capa, pe numele său real Friedmann Endre Erno, s-a născut pe data de 22 octombrie 1913, în Ungaria (Budapesta), într-o familie de evrei. Mama sa provenea din Slovacia, iar tatăl său din Transilvania (satul Ciucea).

Și-a însușit numele „Robert Capa”, întrucât „cápa”, în maghiară, însemna rechin și aceasta era porecla sa în copilărie. În plus, numele fiind similar cu cel al regizorului de film Frank Capra, fotograful s-a gândit că va fi observat mai repede şi că lucrările sale vor avea mai multe șanse de a fi vândute.

 

Robert Capa
© Gera Taro & Robert Capa, 1937

 

În 1930 a părăsit Ungaria pentru Germania, pentru a studia Jurnalismul și Științele Politice.

Interesat de jurnalism si de fotografie în același timp, a descoperit o cariera care să le îmbine pe ambele: foto-jurnalismul. A găsit un loc de muncă pe post de fotograf în Berlin, iar acesta a reprezentat și momentul culminant în care are a început să aprecieze și să iubească arta.

reușit să umanizeze războiul cu ajutorul aparatului de fotografiat

Robert Capa a dat umanitatii cateva dintre fotografiile cele mai faimoase ale secolului al XX-lea si, prin intermediul acestora, a schimbat, o data pentru totdeauna, felul în care razboiul este perceput. Cu ajutorul aparatului de fotografiat a furat atenția dinspre medaliile si gloria generalilor scoțând în față tragedia sacrificiul uman.

 

Robert Capa
© Robert Capa/ Magnum , ISRAEL, Near Haifa, 1950.

Robert Capa este considerat unul dintre cei mai renumiți fotojurnaliști ai secolului al XX-lea.

  • Prima serie de fotografii publicate ale artistului îl înfățisau pe Leon Trotsky, din cadrul unui discurs politic în Copenhaga,  referitor la însemnătatea Revoluției Ruse, în anul 1932;
  • În 1936, Capa a devenit faimos la nivel internațional datorită fotografiei sale “Falling Soldier”;
  • În anul 1947, a pus bazele agenției “Magnum Photos”  ( vezi aici mai multe detalii) alături de Henri Cartier-Bresson, William Vandivert, David Seymour și George Rodger;

 

Robert Capa
© Robert Capa, The Falling Soldier, 1936

 

Robert Capa
© Robert Capa / Magnum Photos, 1952

A murit cu aparatul de fotografiat în mână

Ultima sa fotografie a fost realizată în Indochina, în anul 1950, trimis de revista “Life” pentru a imortaliza războiul colonial dus de Franța în regiune, este victima exploziei unei mine.

Nu a fost doar un observator, ci a fost un fotograf care a iubit oamenii și a apreciat sacrificiul uman depus, iar asta se vede în toate rezultatele muncii sale.

 

Robert Capa
© Robert Capa, INDOCHINA, 1954

 

Autor articol: Elena Corbu 

Vezi aici celelalte articole similare despre Julia Margaret Cameron și Andrei Tarkovsky.

Dezvoltă-ți viziunea artistică prin intermediul celor mai interactive cursuri de fotografie din țară.  

Află mai multe despre Robert Capa, aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *