Julia Margaret Cameron – Arta nu are reguli stricte

Shape Image One
Julia Margaret Cameron – Arta nu are reguli stricte

Cine este Julia Margaret Cameron?

Când am început să mă joc cu portretistica fine art, bineînțeles că am căutat să învăț cat mai mult, să văd ce făceau alți fotografi, de unde se inspirau, ce i-a impulsionat să creeze s.a.m.d. Așa am descoperit-o pe Julia Margaret Cameron. Mi s-a părut extraordinară determinarea ei de a suține că arta nu are reguli stricte și de a continua să creeze imaginii cu soft focus chiar dacă la acea vreme nu erau apreciate.

Născută în Calcutta in 1879, educată în Franța, apoi mutată în Marea Britanie, Julia Margaret și-a început cariera fotografică la vârsta de 48 de ani. Deși cariera ei a fost una destul de scurtă ( 11 ani – 1864 -1857) Julia Margaret Cameron a devenit cunoscută pentru portretele ei cu celebritățile celei perioade și pentru imaginile cu teme eroice și legendare.

© Julia Margaret Cameron© Julia Margaret Cameron

Opera sa 

Julia Margaret Cameron s-a remarcat prin portretele ei puternice și inovatoare. Crea fotografii cu soft focus intenționat și foarte des, includea „defecte” precum zgârieturi sau amprente, aspecte pe care alți fotografi le-ar fi respins încă de la prima selecție. A fost foarte aspru criticată de artiștii victorieni dar în același timp apreciată atât pentru frumusețea și armonia compoziților cât și pentru curajul de care a dat dovadă atunci când a susținut că fotografia trebuie să fie acceptată ca formă de artă.

În perioada în care Julia Margaret Cameron a început să fotografieze, arta fotografică implica o muncă fizică destul de greoaie iar în procesul developării se foloseau materiale destul de periculoase. Camera de fotografiat era construită dintr-un lemn masiv și chiar dacă se afla așezată pe un trepied tot trebuia mișcată. Pentru developarea printurilor folosea colodiu umed pe negative din sticlă. Procesul dura mult, era destul de dificil și la fiecare pas puteai face greșeli regretabile.

Cu toate acestea Cameron s-a dedicat întru totul fotografiei, reușind, la numai o luna de la primirea camerei de fotografiat de la fiica sa, să realizeze potrete extraodinare, printre care și portretul Anniei Philpot, care a fost și primul ei succes fotografic.

Ce mă inspiră la Julia Margaret Cameron

Sunt foarte multe lucruri care mă inspiră atunci când mă gândesc la Julia Margaret Cameron, precum:

  • Fotografiile în sine, de la poveștile portretizate până la portretele pline de visare care erau similare cu picturile;
  • Compoziția armonioasa a imaginilor ei mă uluiesc, cu mută atenție și sensibilitate, a reușit să surprindă cele mai sublime emoții în operele sale;
  • A reușit să atribuie un nou sens artei fotografice prin stilul său caracteristic de a îmbina idealul cu realul;

Însă cel mai mult mi-a atras atenția refuzul ei de a fi în rând cu ceilalți, prin încălcarea voită a regulilor principiale ale fotografiei din acele timpuri

În ciuda tuturor criticilor, artista a continuat plină de încredere să creeze imagini cu „defecte”, fără să știe că mai târziu acestea aveau să inspire generații întregi de fotografi, deschizându-le noi orizonturi în arta fotografică.

 

© Julia Margaret Cameron

 

Metoda sa unică de creație

Greșelile ei au fost transformate în succese

Julia Margaret Cameron a creat în jur de 900 de imagini, care ne învață conceptul unei greșeli voite în cadrul licenței artistice și ne expune Era Victoriană în toată frumusețea ei. Cu un caracter avangardist a înlăturat clișeele legate de focus și abordare și totodată a exclus ideea că fotografia ține doar de reguli și de vârstă, demonstrând că ține, de fapt, de viziune și devotament. Astfel, Julia Margaret Cameron a inclus acele imperfecțiuni în imaginile sale și le-a transformat în atuu-uri, aducând acel ceva unic fotografiilor sale.

 

© Julia Margaret Cameron

 

Autor articol: Luiza Marinaș (Boldeanu)

Citește și Artiști care mă inspiră 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *