Viziunea fotografică | O călătorie permanentă (I)

Shape Image One
Viziunea fotografică | O călătorie permanentă (I)

Zilele trecute mă tot întrebam: Atunci când viziunea va disparea, ce se va întâmpla? Poate un fotograf să existe fără să aibă o viziune asupra a ceea ce vrea să facă?

Voi ce credeți?

Eu cred că sunt mari șanse ca fotograful să dispară o dată cu viziunea. De ce? Pentru că viziunea reprezintă totul. Procesul de realizare al unei imaginii începe de dinainte de a ridica aparatul de fotografiat la ochi. Practic, noi începem să vizualizăm imaginea prima dată în minte și apoi în mod conștient surprindem ceea ce ne atrage și ne reprezintă cel mai mult în clipa respectivă.

 

© Luiza Marinaș – (Boldeanu) / Nikon D 700, 70-200 mm , f/2.8, 1/250 , ISO 200

 

Am mai zis și o să tot repet că aparatul fotografiat este un instrument care ne permite să ne exprimăm sentimentele, emoțiile și trăirile, și nu el este cel care gândește cadrul. Atât timp cât ne cunoaștem camera, în detaliu, nu aveam de ce să ne simțim amenințați de setările tehnice sau contextual în care ne aflăm. Cunoscându-ne instrumentele știm cum să ne depășim limitele și cum să devenim creativi atunci când considerăm că este nevoie.

 

viziunea
© Tatiana Volontir / Canon EOS 40 D, 16 mm, f/7.1, 1/320, ISO 100

 

Viziunea fotografică nu este ceva stabil, așadar nu putem spune că o data ce am descoperit-o am ajuns la destinație sau apogeu. Întreaga călătorie fotografică, întregul proces de creație al unei imaginii vizează descoperirea vizunii. Astfel, am putea afirma că viziunea este ceva ce se descoperă, redescoperă și dezvoltă în mod continuu.

Probabil că vă gândiți:  Ok, am înțeles ce reprezintă viziunea, dar cum o putem dezvolta?

Modul prin care alegem să ne dezvoltăm viziunea fotografică ține de fiecare om în parte. Fiecare dintre noi avem o viziune unică care se manifestă diferit.

 

viziunea
© Elena Corbu / Canon EOS 5 D Mark III, 70-200 mm, f/2.8, 1/ 200, ISO 800

 

VIZIUNEA
© Tatiana Volontir / Canon EOS 5 D Mark II, 70-300 mm, f/4.5, 1/1250, ISO 100

 

De exemplu, sunt acele momente, greu de evitat, în care simțim că nu ne inspiră nimic, că nu aveam nimic de transmis sau că am creat o ultimă imagine extraordinară și acesta este capătul călătoriei.  Ei bine, în momente de cumpănă este bine să ne amintim că drumul nu s-a sfârșit aici și atâta timp cât interacționăm cu oamenii și cu lumea din jur, avem povești frumoase de dat mai departe.

 

viziunea
© Elena Corbu / Canon EOS 5 D Mark III, 50 mm, f/2.8, 1/ 800, ISO 400

 

Continuarea articolului o puteți citi aici. 

Află mai multe despre Cum să îți dezvolți viziunea și propriul stil la Cursurie One to One.

Învață să gândești și să vezi creativ la cursurile de fotografie Photo Insights Academy.

Vezi aici evenimentele următoare și calendarul Photo Insights.

 Autor articol: Elena C. Corbu

Fotografii articol: Elena Corbu, Luiza Boldeanu, Tatiana Volontir.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *