Femei celebre în fotografie

Shape Image One
Femei celebre în fotografie

Deoarece ieri am sărbătorit ziua femeii de pretutindeni, ne-am gândit să amintim, că deși în fotografie predomină nume precum Ansel Adams, Henri Cartier Bresson sau Robert Capa, contribuția femeilor în fotografie nu este de dat la o parte.

Istoria femeilor fotografi datează încă de la începuturile fotografiei, iar ingeniozitatea tehnică și estetică a femeilor au deschis porțile unor noi tipuri de fotografie și au influențat incontestabil fotografia din zilele noastre.

Astăzi, vom aminti doar câteva dintre multele nume de femeie celebre din fotografie, care au lăsat moștenire tehnici de rafinare, documentare istorice, prima carte cu fotografii sau imagini valoroase prezente în istoria fotografiei.

 

Anna Atkins

“The difficulty of making accurate drawings of objects as minute as many of the Algae and Confera, has induced me to avail myself of Sir John Herschel’s beautiful process of Cyanotype, to obtain impressions of the plants themselves” Anna Atkins

Anna Atkins este recunoscută ca prima persoană din lume care a produs cea dintâi carte ilustrată fotografic de la cap la coadă. Cartea ei „Fotografii ale algelor britanice: Cyanotype Impressions „a fost de mult timp în centrul atenției lumii fotografice, cartea fiind parte din colecția Bibliotecii Publice din New York. Născută la 16 martie 1799 în Tobrigde, Marea Britanie, Atkins a arătat un interes deosebit, încă de la o vârsta fragedă, pentru botanică.Fotografie a învățat de la William Henry Fox Talbot, iar metoda de tipărire a cianoticului de la inventatorul acesteia Sir John Herschel. Procesul de cianotipie i-a permis Annei să își plaseze subiecții, ferigi, pene și cel mai faimos, algele, pe hârtie sensibilă la lumina, care odată maturată devine albastră. Cartea a fost publicată în 3 volume între 1843 și 1853.

 

Julia Margaret Cameron

„My aspirations are to ennoble Photography and to secure for it the character and uses of High Art by combining the real and Ideal and sacrificing nothing of the Truth by all possible devotion to Poetry and beauty.” Julia Margaret Cameron

Una din cele mai importante și inovatoare nume fotografice din secolul al XIX-lea este Julia Margaret Cameron, considerată poate unul dintre fotografii ce au pus bazele fotografiei artistice. Cu o voință de fier a revoluționat fotografia, încălcând voit regulile fotografiei și realizând faimoasele ei portrete soft focus, a influențat generațiile viitoare de fotografii lăsând în urma o moștenire fotografică valoroasă.

 

Dorothea Lange

„That frame of mind that you need to make fine pictures of a very wonderful subject, you cannot do it by not being lost yourself.” Dorothea Lange

Dacă nu o cunoașteți pe Dorothea Lange, sigur cunoașteți fotografia „Migrant Mother”. Este fotografia emblematică a secetei devastatoare din câmpiile nord-americane care au determinat mii de oameni să migreze către alte state din SUA în timpul Marii Depresiuni. Dorothea Lange a surprins cu compasiune condițiile îngrozitoare ale persoanelor cele mai afectate de sărăcie și deplasare. Opera ei a influențat viitorul fotografiei documentare și cu ea nenumărați fotografi documentrari și nu numai.

 

 

 

Diane Arbus

“A photograph is a secret about a secret. The more it tells you the less you know.” Diane Arbus

Dacă vorbim despre femei celebre în fotografie nu o putem uita pe Diane Arbus. Diane Arbus a fost un fotograf american renumită pentru portretele ei intime, realizate in alb negru, ale oamenilor de la marginea societății, cum ar fi persoane bolnave mintale, transgender și interpreți de circ. Fotografiile ei au fost foarte controversate la acea vreme, în unii oamenii trezind sentiment copleșitor de compasiune, în timp ce alții le găseau deranjante și bizare. Astăzi, lucrările ei sunt ținute în colecțiile Metropolitan Museum of Art din New York, National Gallery of Art din Washington, D.C., și din Los Angeles County Museum of Art.

 

 

Margaret Bourke White

“Utter truth is essential and that is what stirs me when I look through the camera. ” Margaret Bourke-White

Margaret Brouke White este un alt renume în fotografia documentară cunoscută pentru contribuțiile sale ample asupra fotojurnalismului. Fiind recunoscută că a fost prima femeie fotograf documentarist acreditat, Margaret a lucrat cu forțele armate ale SUA, acoperind evenimente majore de la cel de-al doilea război mondial până la despărțirea Indiei și Pakistanului, războiului din Coreea și multe altele. Lucrările sale au o importanță istorică, mai ales din perioada în care a lucrat pentru revista Life, documentând Dust Bowl sau lagărele de concentrare lăsate de regimul nazist.

 

 

Sally Man

“To be able to take my pictures, I have to look, all the time, at the people and places I care about. And I must do so with both ardor and cool appraisal, with the passions of eye and heart, but in that ardent heart there must also be a splinter of ice. ” Sally Mann

Sally Mann este cunoscută pentru fotografiile sale ale subiecților intimi și familiari, redate atât sublim, cât și neliniștitoare. Proiectele ei explorează complexitățile relațiilor familiale, realitățile sociale și trecerea timpului, captând tensiuni între natură, istorie și memorie. Cel mai renumit proiect al său este Family Pictures, care s-a concentrat pe cei trei copii ai săi, apoi toți sub vârsta de doisprezece ani. Lucrările sale ating momente din viața cotidiana, simple si complexe, precum: joaca, masa, somnul ori moartea, perceptiile culturale despre sexualitate și materninate, suferința, legătura dintre om și natură.

 

 

Eve Arnold

It doesn’t matter if you use a box camera or you use a Leica; the important thing is what motivates you when you are photographing. Eve Arnold

Pioner al fotojurnalismului, Eve Arnold este cunoscută pentru imaginile ei intime cu celebrități de pe platourile de film, inclusiv cele ale lui Paul Newman, Joan Crawford și Elizabeth Taylor, dar în special cu Marilyn Monroe. Eve Arnold a documentat, de asemenea, viața în SUA și Marea Britanie pentru reviste fotografiate precum Life, Look și Picture Post. În anul 1951 a început să lucreze în mod independent pentru Magnum Photos, devenind membru cu drepturi depline în 1957. Ea a acoperit Convenția republicană din 1952 din Chicago și mișcările politice ale afro-americanilor (în special musulmanii negri și Malcolm X) și ale femeilor. Eve Arnold este și va rămâne o inspirație pentru fotoreporterii din întreaga lume.

 

 

 

Bineînțeles, că mai sunt multe nume pe care le putem aminti, atât din trecut cât și contemporane, precum Helen Levitt, Annie Leibovitz, Harriet Chalmers Adams, Lee Miller, Gertrude Käsebier, Bernice Abbott, Vivian Mayer și multe multe altele. Este imposibil să acoperim numărul mare de femei care au întruchipat tenacitatea și creativitatea spiritului unui fotograf într-un singur articol, număr în continuă creștere.

Mai multe nume răsunătoare din lumea fotografiei și povestea lor puteți găsi aici sau aici.

Dacă sunteți iubitori de fotografie și doriți să pășiți pe frumosul drum al fotografiei vă invităm la unul din cursurile sau workshopurile noastre de fotografie.

 

Un articol de Luiza Marinas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *