Cum să realizezi fotografii de impact vara

Shape Image One
Cum să realizezi fotografii de impact vara

Iată câteva sfaturi și idei practice despre cum să realizăm fotografii de impact vara

 

Poate te-ai confruntat cu ideea de a realiza fotografii de impact vara. Este normal, pentru că vara este anotimpul care ne amețește cu lumina și culoarea sa. Iar atunci când punem camera de fotografiat la ochi ne dăm seama că nu știm pe ce anume să ne concentrăm mai repede. Pe intensitatea luminii? Pe direcția luminii? Pe marea de culori ce ne înconjoară? Sau umbrele puternice ale amiezii?

Ei bine, știm că rolul camerei de fotografiat este acela de a surprinde lumina. Însă, uneori întâlnim anumite tipuri de lumină care la prima vedere ne fac să credem că vom da greș cu realizarea imaginelor pe care le avem în minte. Mai ales atunci când vine vorba de fotografia de portret.

 

Ți-am pregătit câteva idei practice despre fotografia de portret, care te vor ajuta să obții fotografii de impact vara: 

  • Alege cu grijă momentul zilei în care ieși la fotografiat. Amintește-ți că momentul zilei, este cel care determină intensitatea și direcția luminii. Dacă nu ai oportunitatea de a alege ora la care să fotografiezi, încearcă să identifici zonele în care lumina să fie pe placul tău și apoi să fotografiezi subiectul din unghiuri potrivite.

 

© Tatiana Volontir, Canon EOS 5D Mark II, f/4.0, 1/200 s, ISO 100

 

  • Folosește-te de umbra puternică. Chiar dacă mulți dintre fotografi fug de umbrele puternice date de soarele amiezii de vară, tu încearcă să fii creativ și să folosești umbra în compoziție. Umbra îți poate face imaginea să fie mai dinamică, mai misterioasă, prin urmare mai interesantă.

 

© Elena Corbu, Canon EOS 5D Mark II, f/11, 1/600s, ISO 100

 

  • Atenție la background. Atunci când realizezi fotografii de portret vara – ar fi bine să verifici de două ori cum se vede cadrul tău prin obiectivul de fotografiat. Nu este exclus să surprinzi fără să vrei un semn de circulație sau un copac care iese din capul subiectului tău. De aceea este ideal să folosești o diafragmă deschisă (f/1.2, f/1.4…f/2.8) pentru a izola mai bine subiectul de fundal.

 

© Luiza Boldeanu, Nikon D700, f/2.8, 1/160 s, ISO 1200

 

  • Profită de energia anotimpului – surprinde emoțiile specifice verii. Vara, oamenii sunt mai bine dispuși și au poftă de viață. Adoră jocurile și evenimentele în aer liber. Capturează în portretele tale fericirea, copilăria, detașarea – le vei duce dorul în toamnă.

 

© Elena Corbu, Canon 5D Mark II, f/3.5, 1/1250s, ISO 100

 

Alte sfaturi utile pentru fotografia de vară: 

  • Vânează apusul. Vara este recunoscută pentru apusurile ei magice. Ieși la fotografiat înainte ca soarele să apună și pe lângă imaginile de peisaj specifice apusului. Încearcă să te folosești de setările aparatului tău și să obții siluete. Vei fi plăcut surprins.

 

© Elena Corbu, Canon EOS 5D Mark II, f/9, 1/2000, ISO 100

 

  • Mergi la mare. Ce poate fi mai frumos decât să surprinzi marea în toată frumusețea ei? Sau să petreci până dimineața cu prietenii și dimineața să fotografiezi răsăritul, care de fiecare dată este unic?

 

© Luiza Boldeanu, Nikon D700, f/5.6, 1/640, ISO 200

 

  • Învață să faci fotografii de sport. Vara este anotimpul ideal să înveți să realizezi fotografii de sport extraordinare. Adrenalina, mișcarea, emoțiile de final din cadrul competițiilor, atmosfera de după eveniment, toate acesta compun o atmosferă impresionantă.

 

© Mihai Stetcu, Canon EOS-1Ds Mark II, f/6.3, 1/1250s, ISO 320

 

  • Bucură-te de culori. Integrează în mod intenționat culorile în compoziția ta fotografică. Alege complementarele sau culorile similare care îți armonizează plăcut imaginea. Vei observa cum imaginile tale se îmbunătățesc semnificativ.

 

© Luiza Boldeanu, Nikon D700, f/3.2, 1/200, ISO 160

 

Cheia de bază pentru ca fotografiile tale să iasă după bunul plac – este să te împrietenești cu lumina și să o înțelegi. Astfel, o vei putea folosi în avantajul tău ori de câte ori ai nevoie.

Îți doresc multă inspirație și nu fugii de ploaia de vară – are multe povești de spus!

 

Autor: Elena Corbu 

Alte articole similare – aici.

Înscrie-te la cele mai interactive cursuri de fotografie –  aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *