6 erori pe care vrei sa le eviți în compoziția fotografiilor tale

Shape Image One
6 erori pe care vrei sa le eviți în compoziția fotografiilor tale

 

Fiecare dintre noi este diferit, suntem ceea ce gândim, ceea ce ne dorim, la ce aspirăm, ceea ce ne fascinează și ce convingeri avem. Tocmai de aceea fiecare dintre noi privește și interpretează fotografia în mod diferit. Însă, de multe ori, mai ales la început de drum (dar nu numai) ajungem să facem (și să repetăm) aceleași erori în ceea ce privește compoziția fotografiilor noastre.

 

Lăsând la o parte fotografiile reușite (sau excepționale) pe care le includem în portofoliu sau le arătăm, cam câte din greșelile de mai jos ajungem să facem?

 

1. Ooooops…. Fundalul este prea aglomerat

Deși e o eroare ce poate fi ușor corectată ori prin deschiderea diafragmei realizând o profunzime de câmp redusă sau prin schimbarea punctului de stație, de multe ori ne trezim cu câte un “stâlp” ce se întrezărește exact în spatele subiectului nostru… sau un copac.

De aceea, este bine ca din când în când să încercăm să nu cădem în plasa entuziasmului și să uităm să ne uităm în jurul subiectului nostru. Schimbă unghiul, obiectivul, locul de unde fotografiezi constant… și în final ai putea „găsi” chiar acea fotografie pe care o visezi.

 

 

2. Prim-plan inexistent sau folosit necorespunzător

Ok, nu am uitat să „aranjăm” fundalul… însă tindem să uităm că prim-planul are o importanță deosebită în compoziția fotografiilor tale deoarece acesta ne ajută la adăugarea scalei sau a introducerii privitorului în povestea ta… sau a peisajului.

 

 

3. Profunzimea de câmp este prea îngustă… sau prea mare

Poate ține sau nu de compoziție, însă tot ceea ce includem în cadru se consideră un element al compoziției. Deci… dacă nu este estompat face parte din acele elemente ce construiesc povestea ta… așa că merită la fel de multă atenție.

Dacă avem tendința să fotografiem cu valori mici ale diafragmei putem “scoate”din cadru fotografic elemente importante sau invers dacă fotografiem mai mult cu diafragma mai închisă, putem include în imagine anumite obiecte ce distrag atenția.

 

 

4. Unghiul acela… necorespunzător

O eroare des întâlnită in portretistică… sau mai bine zis, foarte vizibilă in portretistică este fotografierea dintr-un unghi… altfel decât acel unghi perfect.
Acum ne vom întreba care este unghiul perfect? … Acel unghi care scoate cel mai bine în evidență subiectul tău, oricare ar fi acela. Există câteva reguli de simbolistică ale unghiului din care fotografiem, însă pentru moment să ne oprim la un exemplu ca cel de mai jos.

 

 

5. Compoziție nefericită… sau neinspirată

Picasso spunea ,,Învață regulile ca un profesionist ca să le poți încălca ca un artist.” Hmmm… de acord. Însă, atunci când nu cunoaștem regulile foarte bine și încercăm să le încălcăm, riscăm să avem un concept foarte bun cu o realizare… nu atât de bună.

Mai există și cazuri în care putem respecta majoritatea regulilor, dar să fim neatenți la un alt aspect și să avem la rezultat o imagine ca cea de mai jos în care regula treimilor este respectată, dar rezultatul este nefericit din cauza punctului de stație și înclinarea imaginii.

 

 

6. Nu destul de aproape sau de departe

Dacă tot suntem la capitolul de citate, Robert Capa spunea “If your photos aren’t good enough, you’re not close enough.” Noi vom traduce astfel: încearcă să fii la distanța optimă de subiectul tău pentru a-l evidenția. Dacă ești prea aproape de subiect, este posibil să ai un spațiu negativ prea mare (acea zonă goală, foarte mare care nu are legătură cu subiectul tău). În schimb, dacă ești prea aproape vei reuși să îngrămădești subiectul. Iată un exemplu în acest sens.

 

 

Gata, am enumerat 6 greșeli la care mai putem adăuga 2-3 sau chiar mai multe care țin numai de compoziție. Este bine să cunoaștem toate acele exemple de “așa nu”, dar noi credem că aceste exemple se pot acumula din experiența proprie. Este necesar să ne menținem deschiși și să fim convinși că întotdeauna avem câte ceva de învățat.

 

Că tot veni vorba, dacă vrei să descoperi mai multe despre cum să eviți anumite greșeli în fotografie te invităm la un masterclass unic despre compoziție. Noi îi spunem „compoziția dincolo de reguli” deoarece vom descoperi compoziția ca un întreg, de la regula treimilor la simbolistica așezării elementelor în cadru. Dacă vrei să ni te alături, înscrie-te aici.

 

Articol & foto de Luiza Marinaș

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *