5 trucuri prin care poți să îți îmbunătățești viziunea fotografică

Shape Image One
5 trucuri prin care poți să îți îmbunătățești viziunea fotografică

 

Probabil că acum deja știi cum să utilizezi un aparat de fotografiat: ești stăpân pe partea tehnică, ai și câteva idei despre compoziție, dar… parcă vrei mai mult? Probabil cauți să îți îmbunătățeșți viziunea fotografică, însă nu prea știi de unde să începi. În acest articol, îți voi da câteva sfaturi care pentru mine au funcționat!

Aceste tructuri se mulează pe orice gen de fotografie, așa că nu e nevoie să îți faci griji pentru asta! Să nu uităm că ,,Practice makes perfect”, așa că va trebui să îți acorzi timp, studiu și bineînțeles PASIUNE.

 

1. Cumpără-ți un aparat pe film

Aparatele pe film sunt, în opinia mea, unul dintre cele mai bune moduri prin care poți să îți îmbunătățeșți viziunea fotografică. Numărul limitat de cadre pe care îl poți face cu un astfel de aparat, te va obligă să gândeșți mai bine imaginea înainte să apeși pe declanșator. Astfel, îți vei acordă mai mult timp să îți gândeșți cadrul și setările și te vei obișnui în mod natural să gândești o fotografie înainte să o faci. Este un exercițiu care îți va testa și abilitatiile pe care apropo de utilizarea unui aparat foto pe manual: este un mod excelent prin care îți poți verifică cunoștiințele. Dacă nu ai un astfel de aparat pe acasă, te poți interesa de unul fie pe internet, fie pe la târgurile de antichități. În plus, a fotografia pe film nu este așa o mare bătaie de cap: filmele se pot cumpără și developa la magazine de specialitate. Give it a try!

 

Scoala de fotografie, Cursuri foto
©Andreea Zamfirescu, Nikon D610, 35mm f1,8

 

2. Crează-ți un jurnal de fotografie

Atunci când vrei să îți imbunătăsești viziunea, este necesar să poți să îți analizezi fiecare pas pe care îl parcurgi în lumea fotografiei. Așadar, te sfătuiesc să îți faci un jurnal în care să scrii ce anume îți place și nu îți place la fotografiile pe care le faci. Vei observa că elementele care îți plac se vor repeta, iar cele care nu îți plac, vor dispărea pe măsură ce continui să fotografiezi. De asemenea, încearcă întodeauna să îți argumentezi în acest jurnal, ce anume te nemulțumește la o anumită fotografie și cum ai putea să o îmbunătățeșți. Acest exercițiu de autocritica te va ajuta să îți îmbunățești viziunea, gusturile și mai ales, atenția la detalii.

 

Contact sheet personal

 

3. Fii înconjurat de fotografie

Dacă te-ai decis că fotografia este ceea ce te pasionează cu adevărat, atunci probabil este momentul să te înconjori de această artă. Din fericire, internetul și aplicațiile de social media, îți dau posibilitatea să urmăreșți conturi care se ocupă cu fotografia. Începe prin a da follow la toate paginile care se ocupă cu artă această și astfel vei descoperi zilnic fotografii care să te inspire. Recomand conturi precum @ignant sau @cherrydeck pe Instagram, dar si conurile personale ale artistiilor renumiti sau al muzeelor (Martin Parr, Cindy Sherman, MoMA. Tate Modern etc.). Nu uita că este extrem de important să știi ce anume te insipira, așa că salvează-ți fotografiile preferate și analizează-le în profunzime. Vei vedea că pe zi ce trece, ochiul tău își va forma o altă viziune.

 

©Andreea Zamfirescu, Nikon D610, 85mm f4,5

 

4. Citește

Fotografia înseamnă și poveste, nu numai cadre frumos aranjate din punct de vedere estetic. Încearcă să cauți articole despre proiecte fotografice care te-au inspirat și citește povestea lor. Astfel, vei vedea că aproape fiecare proiect fotografic a pornit de la ceva, fie de la o ambiție, fie de la o pasiune. Folosește povestea celor din jur drept inspirație și gândește-te ce fel de proiect ai putea să concepi pe viitor. De asemenea, da o șansă și cartiilor fizice. Caută prin librării diverse cărți despre artișți sau chiar cărți despre cooperativă Magnum. Vei găși în ele atât poveșți impresionante cât și o imensă sursă de inspirație pentru îmbunătățirea viziunii tale fotografice!

 

©Andreea Zamfirescu, Nikon D610, 35mm f1,8 

 

5. Cere păreri

Întodeauna fotografia este subiectivă. În timp ce pe mine m-ar atrage o imagine cu bomboane, ți s-ar putea să ți se pară plictistoare. Chiar și așa, la început, e bine să ceri păreri de la toată lumea. Vei fi surpins să afli că oamenii din jurul tău au o viziune diferită față de a ta și pot să observe lucruri la care tu nici nu te-ai gândit. Spre exemplu, în timp ce tu vei fi gândit cu atenție cadrul, oamenii din jur vor trece peste acest aspect și probabil că îți vor atrage atenția la alte detalii pe care tu nici nu le-ai observat: un fir de par de pe față, o umbră ciudată, ceva nepotrivit pe fundal, etc. Întreabă-i și ține cont de sfaturile care ți se pare folositoare!

 

©Andreea Zamfirescu, Nikon D610, 35mm f1,8 

 

Alte experimente care te vor ajuta:

Unerori s-ar putea să îți găsești inspirația în alte surse, spre exemplu în filme, muzica, desen etc. Ține minte faptul că fotografia este o arta vizuală, însă tot ceea ce te inspiră nu trebuie neaparat să fie fotografie, ci să poată fii reprodus vizual. Așadar, poți să te inspiri din mai multe surse și să experimentezi cu ele. Poți începe cu:

  • Cadrele dintr-un anumit film care îți place

De cele mai multe ori, filmele ne atrag prin acțiunea care este prezentată și prin efectele vizuale pe care le provoacă. Filmele ne dau o anumită stare și ne introduc cu totul într-un sir de imagini care formează o acțiune. Așadar, filmul are un fir narativ, exact ca în fotografie. Prin urmare, îți recomand să îți alegi un film (preferabil unul care să conțină cadre speciale, precum Roma) și să te oprești aspura unor cadre care ți-au plăcut. Salvează-le și încearcă să le refaci în fotografii adăugând propria viziune și adaptare.

 

Imagine din filmul Roma, de Alfonzo Cauron

 

  • Desenul

Personal, mi se întamplă foarte des să am în minte o anumită fotografie pe care mi-ar plăcea să o fac, însă să nu pot să o exprim în cuvinte. Nu sunt un talent înnăscut la desen, însă acest exercițiu m-a ajutat întodeauna să îmi imaginez mai bine cum poate arăta un cadru, ce aș putea să schimb sau să adaug la el. Așadar, când ai o idee de proiect sau nu ești sigur/ă de o anumită compoziție, încearcă să desenezi o schiță. Este un mod excepțional de a-ți lăsa imaginația să zburde și a te pregști pentru următoarea ședință foto.

 

Jurnalele lui Tim Walker

 

  • Muzica și modul în care aceasta te face să te simți

Muzica ne ajută să ne regăsim atât în momentele fericite cât și în cele mai puâțin fericite. Aceasta are rolul de a ne introduce într-o anumită stare sau de a ne schimba starea în care ne aflăm. Dar dacă muzica ne dă stări, atunci fotografia de ce să nu ne dea? Îți recomand să surprinzi în imagini câteva stări pe care le simți atunci când asculți o anumită melodie. Deși pare un exercițiu simplu, trebuie să ai grijă ca acea stare sa fie în forma ei pură, netrucată. Poți începe prin a identifica stările ce se regăsesc într-o anumită melodie și a le lega de oamenii și locurile unde ai putea să întâlnești acea stare.

 

©Andreea Zamfirescu, Nikon D610, 35mm f1,8

 

Deci, poți începe prin a utiliza cele cinci trucuri pe care ți le-am prezentat mai sus, însă, nu uita nici de micile experiemente propuse. Iar dacă ai experimentat deja câteva sfaturile de mai sus, lasă un comentariu despre cum a decurs totul!

 

Articol & foto de Andreea Zamfirescu

 

Dacă vrei să descoperi mai multe despre storytelling, dezvoltarea creativității și a viziunii fotografice, te așteptăm la următoarele două workshop-uri:

 

Vrei să pășești în fabuloasa lume a fotografiei sau să aprofundezi informatiile acumulate deja? Te așteptăm la cursurile individuale special gândite pentru ca tu să întelegi și să asimilezi ușor informația. Mai multe detalii aici. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *