5 sfaturi simple în fotografia de stradă

Shape Image One
5 sfaturi simple în fotografia de stradă

Fotografia de stradă este unul dintre cele mai iubite genuri fotografice, fiind o provocare permanentă, mai ales că implică a lucra fără a avea idee despre finalitate, a nu ştii exact ce cauţi și unde poți găsi şi, cu toate acestea, să vrei neapărat să afli. Fotografia de stradă presupune de asemenea să te afli în locul potrivit la momentul potrivit, reacționând la timp pentru surprinderea subiectului.

 

fotografia de strada
© Mirela Momanu

 

Nu este însă suficient să fii pe stradă pentru a face fotografie de stradă.

Fotograful de stradă este înainte de toate un observator, dar dincolo de asta, e nevoie de curiozitate, uimire, deschidere, atenţie distributivă, rapiditate în reacţii, sinceritate, capacitatea de a vedea dincolo de aparențe, discreţie – şi lista poate continua.

În cele ce urmează îți prezentăm câteva sfaturi utile când vine vorba de fotografie de stradă. Există însă multe altele, o parte dintre ele le vom aborda și la cursul PhotoInsights dedicat dar și în viitoarele articole de blog.

 

fotografia de strada
© Cosmin Gârleșteanu

 

#1 Ia aparatul cu tine mereu

Fotografia de stradă este spontană și momentele care se petrec pe străzi nu așteaptă după nimeni. De aceea, e indicat să ai cât mai des posibil aparatul cu tine. Dacă ești deja pasionat de ceva timp de fotografia de stradă, cu siguranță ai ratat cadre în drum spre serviciu sau când ai plecat la o plimbare scurtă și te-ai gândit că nu are rost să iei cu tine camera foto. În plus, este o modalitate de a exersa în permamnență observația și starea de a fi cumva în alertă și pregătit să nu ratezi un moment decisiv dacă apare.
Vei avea extrem de rar ocazia să refaci o fotografie de stradă, așa că e bine să fii pregătit.

 

fotografia de strada
© Cristina Gârleșteanu

 

#2 Profită de faptul că poți fotografia în orice tip de lumină

Unul dintre cele mai bune lucruri când vine vorba despre fotografia de stradă este faptul că acest gen fotografic îți permite să profiți la maxim de lumină, indiferent dacă ai parte sau nu de ora de aur sau o altă lumină specială.

Fie că vorbim de lumină directă, contre-jour, lunină laterală, treceri de la lumină la umbră, lumină difuză etc., fotografia de stradă ne oferă contexte multiple de utilizare a acesteia, de care e bine să învățăm să profităm.

 

fotografia de strada
© Cosmin Gârleșteanu

 

fotografia de strada
© Cosmin Gârleșteanu

 

În strînsă legătură cu lumina, îți recomandăm să ai în vedere următoarele elemente:

 

Siluetele

Caută subiecte care să fie luminat din spate pentru a obține forme și contururi întunecate. Expune pentru lumina de fundal și caută elemente care cresc impactul imaginii, cuma ar fi pălăriile sau șepcile, baloane sau alte elemente ușor identificabile, o bicicletă șamd.

 

© Mirela Momanu

 

Umbrele

În momentul în care soarele se află într-un unghi mai scăzut, vei avea parte de umbre lungi, care pot fi integrate foarte frumos în compozițile de stradă. Umbrele ar trebui să fie definite cât mai clar iar cadrul final să nu fie prea aglomerat, recomandarea fiind să mergi pe cât mai puține elemente pentru început. Vorba zicalei:„Less is more” („Mai puțin înseamnă mai mult”).

 

fotografia de strada
© Cosmin Gârleșteanu

 

Reflexiile

Ferestrele și vitrinele, precum și alte suprafețe reflectorizante sau lucioase, apa (bălțile) sau oglinzile, toate sunt elemente de care e bine să profităm din plin când vine vorba de fotografia de stradă. Mai mult, le poți combina sau poți experimenta în paralele și cu timpul de expunere, pentru un plus de dinamism sau pentru a îngheța momentul.

De asemenea, nu uita că noaptea e un sfetnic bun. Diversele surse de lumină existente noaptea, cum ar fi ferestrele sau vitrinele luminate puternic, luminile stradale sau farurile autovehiculelor pot fi folosite ca surse de lumină după lăsarea întunericului, iar rezultatele pot fi interesante, rezultând uneori cadre de atmosferă, enigmatice.

 

© Cosmin Gârleșteanu

 

#3 Mergi pe mâna minimalismului și folosește spațiul negativ în fotografie

Zicala cu mai puțin înseamnă mai mult definește la fix minimalismul, unde „jucăriile” puse la dispoziția artistului se rezumă la o cantitate minimă de componente, cum ar fi culoarea, forma, linia și textura dar care, pe de altă parte, dau adesea un rezultat dramatic, care transcende simplitatea.

Foarte simplu explicat, în fotografie, spațiul pozitiv este cel realizat de subiect, iar spațiul din din jurul și din spatele subiectulunar putea constitui spațiul negativ. Folosit corespunzător, acesta are capacitatea de a îți transforma radical compizițiile, rezultând imagini de impact.

E adevărat că în marile aglomerări urbane nu va fi prea simplu să surprinzi astfel de imagini, dar cu siguranță vei avea măcar câteva oportunități.

 

© Cosmin Gârleșteanu

 

#4 Nu uita de factorul surpriză

Folosirea perspectivei forțate, folosirea unor unghiuri speciale de fotografiere, folosirea tehnicii from the hip ( de la șold), a juxtapunerilor sau a detaliilor ciudate, a unui timp lung de expunere șamd pot duce la fotografii în care factorul surpriză să sporească rezultatul vizual final al imaginilor realizate pe stradă.

Nu există o formulă de a crea acest gen de fotografii, e nevoie însă de atenție la detaliile din jur, de imaginație, și de folosirea unor încadrări simple care să focuseze atenția privitorului asupra potențialei povești.

 

fotografia de strada
© Mirela Momanu

 

fotografia de strada
© Cosmin Gârleșteanu

 

#5 Urmărește agenda orașului

Fotografia de stradă înseamna şi să fii pe fază la evenimentele publice cu potențial fotografic ridicat. Fie că vorbim despre diverse spectacole în aer liber, de diverse festivaluri de stradă sau de evenimente precum Ziua Internațională a Bătăii cu Perne sau Vartavar etc., ai șansa să surprinzi fotografii inedite, dacă vei fi prezent.

Nu neglija nici ce se întâmplă pe margini. De multe ori, va fi greu să surprinzi ceva cu adevărat deosebit și bine echilibrat compozițional dacă te afli în mijlocul mulțimii. În schimb, oamenii de pe margine s-ar putea să te surprindă cu tot felul de întâmplări, emoții, gesturi sau lucruri la care nu te aștepți.

 

© Cristina Gârleșteanu

 

Ai și alte sfaturi sau idei? Nu uita că ne poți lăsa oricând un comentariu dacă ai întrebări sau pur și simplu dacă vrei să împărtășești cu noi din poveștile tale de stradă. Te așteptăm!

Descoperă ce este fotografia de stradă și cum poți aborda creativ unul din cele mai atractive genuri fotografice la workshop-ul de fotografie de stradă. 

 

Autor articol: Cristina Gârleșteanu

Fotografii articol: Cosmin Gârleșteanu, Cristina Gârleșteanu & Mirela Momanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *