Primii pași în fotografia Fine Art

Shape Image One
Primii pași în fotografia Fine Art

Care sunt primii pași în fotografia Fine Art

Deseori sunt întrebată ce este fotografia Fine Art ? Și de ce am ales să fac astfel de fotografii?

Ei bine, fotografia artistică are o definiție exactă în dicționar, însă dacă mă întrebi pe mine, este acea fotografie care vorbește despre emoțiile, despre trăsăturile sau despre conceptele artistului. Spre deosebire alte ramuri ale fotografiei, fotografia artistică nu este menită să înregistreze anumite evenimente sau să documenteze, scopul este de a crea acel ceva ce exprimă viziunea artistului.

Personal, am început să creez portrete și povești după ce am cunoscut-o pe draga mea prietenă, Tatiana Volontir, într-o călătorie cu trenul de o noapte, de la București la Gura Humorului. În acel moment, am fost convinsă ca vreau să încerc să mă exprim prin imagini.

Și, bineînțeles, că deși Tatiana mi-a spus ce și cum să fac și de ce trebuie să țin cont, am avut muuuulte încercări al căror rezultat se rezumă numai la experiență. Din păcate, pe acea vreme nu existau workshop-uri Fine Art în Romania (sau poate nu le-am găsit eu) așa ca m-am apucat să citesc și să învăț de la artiști străini … și din pictură.

Iată câteva învățăminte de care trebuie să ținem cont înainte de a intra în această frumoasă lume.

1. Descoperă ce te reprezintă

Poate cel mai important pas este sa te descoperi pe tine însuti. Să îți dai seama ce îți place, ce te determină să pui mâna pe aparatul de fotografiat, ce admiri s.a.m.d.

Eu sunt o visătoare din fire, așa ca ideile și conceptele mele sunt majoritatea în partea de visare, simplitate, stării și emoții. De curând, de exemplu, a început să îmi placă foarte mult minimalismul.

 

fotografia fine art
© Luiza Marinaș (Boldeanu)

 

2. Dezvoltă-ți modul în care „vezi lumea”

Sunt un milion de exerciții pe care le poți face pentru a-ți dezvolta modul în care „vezi” și recepționezi lumea din jurul tău.

Unul dintre ele ar fi să schimbi unghiul din care privești sau punctul de stație. Mai departe, poți studiază forma obiectelor, jocul de culorii, acele mici detalii care fac diferența.

  • Ce senzație  îți transmite un anumit obiect? Cald/Rece? Tare/Moale?
  • Dar emoție? Tristețe/Veselie? Iubire/Ură? Singurătate/Împlinire?
  • Cumulul de simboluri reflectate de obiect/e la ce te duce cu gândul?

 

fotografia fine art
© Luiza Marinaș (Boldeanu)

 

3. Inspiră-te și învață

Fotografia artistică ține de viziune și imaginație. Îmbogățește-ți imaginația prin descoperirea și studierea lucrărilor altor fotografii sau a diferitelor curente din pictură. Fii atent/ă la reacția ta vis-a-vis de diferite lucrări în funcție de expresivitatea și mesajul transmis. Studiază armonia vizuală a cadrelor, compoziția cromatică sau cum este construită întreaga idee.

 

fotografia fine art
© Tina Genovia & Luiza Marinaș (Boldeanu) / Proiectul „Identities”

 

4. Construiește o idee. Fii atent/ă la simboluri. Transmite un mesaj

O fotografie fără idee, concept sau mesaj este goala și fără sens. Fotografia în sine, nu numai cea artistica, trebuie să transmită ceva, o trăire, un sentiment, o iluzie, o situație. Gândește-te la ce vrei să împărtășești cu privitorii.

  • O stare? Frig/Cald/Vânt/Adiere
  • O emoție sau un sentiment? Fluturași în stomac/Pasiune/Fericire Manie/Gelozie/Curaj/Exaltare
  • O trăsătura fizica? Înalt/Scund/Frumos/Blond/ Tânăr/Bătrân
  • O trăsătura morala? Sensibil/Gingaș/Luptător/ Blândețe

Iar apoi construiește o idee în jurul a ceea ce vrei să transmiți, idee ce se va transforma în elemente, elemente ce vor fi reprezentate de simbolurile folosite de tine pentru a comunica mesajul dorit.

 

fotografia fine art
© Tina Genovia & Luiza Marinaș (Boldeanu) / Proiectul „Identities”

 

5. Învață să citești lumina

Lumina este primordială în construirea imaginii ce va reflecta conceptul tău. Citește lumina ca element de simbolistică, nu doar ca expunere. De exemplu, daca îți dorești să redai un sentiment de plutire, o stare diafană – folosește tonuri deschise si lumină caldă. La polul opus, daca îți dorești să transmiți o emoție negativă sau tristețe, singurătate, utilizează tonuri închise și lumină rece.

 

fotografia fine art
© Luiza Marinaș (Boldeanu)

 

6. Experimentează cât poți de mult

Experiența este cea mai buna lecție. Încearcă sa fotografiezi câteva minute în fiecare zi. Numai așa îți vei dezvolta îndemânarea și abilitatea de a vedea creativ. Încearcă să vizualizezi ceea ce vei fotografia înainte de a duce aparatul la ochii. Bucură-te de fotografie și crești odată cu ea. Prin intermediul ei vei învăța să vezi cu ochii diferiți lumea din jur și te vei descoperi pe tine.

 

fotografia fine art
© Luiza Marinaș (Boldeanu)

 

Hai și tu la  Workshop și descoperă cum se realizează un portret artistic de impact, cum se folosesc simbolurile în imagine sau cum se introduce în fotografie factorul senzorial.

Descoperă cum să spui povești în imagini la  CURSUL INDIVIDUAL DE FINE ART.

Autor articol: Luiza Marinaș (Boldeanu)

Fotografii articol: Luiza Marinaș (Boldeanu) & Tina Genovia 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *