Mai aproape de Tatiana Volontir

Shape Image One
Mai aproape de Tatiana Volontir

 

Fotograf portretist, cum ii place să se prezinte, Tatiana a pornit de la pasiunea de a îmbina arta portretului clasic din pictură cu fotografia. A fost publicată în nenumărate reviste de profil din țară și străinătate, are la activ numeroase concursuri câștigate, expoziții atât personale cât și de grup și diverse proiecte încheiate sau la care încă lucrează.

Pentru a o cunoaște mai bine și de a o aduce mai aproape am invitat-o să răspundă la câteva întrebări.

 

portretul artistic
© Tatiana Volontir

 

1. Când și cum te-ai îndrăgostit de fotografie?

TV: Probabil m-am îndrăgostit de fotografie treptat. Mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat strict pentru a-l folosi în vacanță, dar încetul cu încetul m-a făcut să descopăr o lume care mă acapara pe zi ce trece tot mai mult.

 

© Tatiana Volontir
© Tatiana Volontir

 

2. Cum îți definești stilul fotografic?

TV: N-aș putea să vin cu o viziune obiectivă asupra stilului meu. Cumva sunt conștientă de ce văd privitorii în fotografia mea, știu ce vreau să obțin și folosesc cu încredere unele elemente care m-au atras, le-am descoperit, le-am studiat.

 

Caut să abordez un cadru cu profunzime, să scot la suprafața ceva mai mult decât se vede cu ochiul liber. Pentru asta mă folosesc de culoare, de umbre, de diferite unghiuri, stări pe care mi le transmite subiectul. Cumva o fotografie nu înseamnă să fii doar tu și aparatul de fotografiat, sunt o sumă infinită de elemente pe care le poți aduce în cadru și care să-ți consolideze viziunea ta asupra personajului.

 

Stilul meu este probabil bazat pe crezul – de a descoperi ceea ce nu se vede prea ușor cu ochiul liber, ci stă ascuns atât în sufletul subiectului, cât și în mediul în care se află , în culorile care îl înconjoară, lumina, umbră , reflexii…

 

portretul artistic
© Tatiana Volontir

 

3. Care este subiectul/idea ce te atrage să îl/o fotografiezi?

TV: Cel mă mult mă atrage ideea de a reprezenta vizual un om. Știu că sună pretențios, poate…
Este un mix de libertate și responsabilitate care mă face să mă pierd în timpul pe care mi-l acord acestui studiu. Probabil trebuie să fiu mai concretă și voi încerca să explic simplu, pentru că am tendința să mă exprim cumva abstract. Nu e lipsit de sens totuși, pentru că încep să construiesc un portret, o reprezentare vizual-artistică a unui om ca pe un puzzle. Elementele pe care le pun cap la cap, le aleg cu multă incoerență, plus că îmi asum din start că numărul de elemente care ar putea să se potrivească este unul care tinde spre infinit.
Iarăși nu e bine.. mă exprim din nou abstract!

Spre exemplu un om, își dorește un portret făcut de mine, sau eu îmi doresc să realizez portretul unui om- cum îl voi reprezenta vizual privitorului în cel mai aproape de adevăr mod?

Poate este un actor, un pictor, compozitor, poate e o mamă, poate e un unchi, poate e un elev, poate îi place mirosul de frunze de noiembrie, sau sunetul creionului pe hârtie, poate doarme 5 ore pe noapte, sau poate scrie versuri când e la metro. Înțelegeți ce vreau să spun? Toate aceste detalii, neimportante, foarte importante, banale ,ciudate , deosebite sunt piesele unui puzzle a cărui imagine nu vine în cutia cumpărată, ci e un proces invers. Din infinitatea de piese aleg să construiesc imaginea pe care o simț eu. De aici și libertatea și responsabilitatea…

 

4. Care este cel mai amuzant moment din timpul unei ședințe/ieșiri fotografice?

TV: 😊 Recent, lucram la un ”puzzle” al unei femei extraordinare, al unei pictorițe. Eram la ea acasă și fotografiind, cumva am blocat intrarea la scări. Pe scări se află cățelul ei, care s-a simțit exclus din scena în care făceam parte noi două și efectiv a început să plângă, nu să latre să plângă cu niște ochi mari. Desigur că am întrebat ce se întâmplă. Iulia: ”Vrea și el să stea cu noi”. “”Pai, hai vino aici “ era incredibil cum își manifestă bucuria 😊) desigur că mi-am dat seama, imediat, că și el face parte din puzzle-ul nostru.

 

5. Ai vreo piesă preferata din echipamentul foto? Care este aceea și de ce?

TV: Probabil am mai degrabă elemente preferate care vin în ajutorul aparatului meu foto ca să văd lumea mai interesantă. O sticluța, o oglinjoară, o bucată de pânză transparența de mai știu eu ce culoare, o frunză, pusă în față obiectivului- o fotografie este mai mult decât un aparat foto și mă exprim la propriu nu la figurat. Nu vreau să mă uit doar prin lentilă și atât. Ca și în viața reală, mă surprind că mă uit printre frunze, sau mijesc ochii că să văd siluete, caut pe cineva într-o reflexie, sau mă uit printre firele de păr care-mi vin în ochi- lumina se răsfrânge altfel asupra lucrurilor dacă începi din când în când să o vezi altfel…

 

expunere
© Tatiana Volontir

 

6. Ce te determină să dai mai departe cunoștințele însușite până acum?

TV: Multiplicarea lor. Un lucru învățat, dat mai departe, te face să vrei să -l îmbunătățești, să descoperi altceva, un nou stil , o nouă abordare. Nu stăm pe loc, evoluăm ca mână de oameni, creăm tendințe artistice, ne inspirăm unii de la alții, amestecăm această inspirație cu ce mai descoperim noi. Îmi place să cred că evoluăm la nivel de omenire, nu la nivel individual.

 

portretul artistic
© Tatiana Volontir

 

7. Care este fotograful tău preferat?

TV: Am mulți și o să evit să răspund la această întrebare. Nu voi răspunde 😊.

 

8. De unde te inspiri (filme, cărții, fotografi, picturi, s.a.)?

TV: Puzzle-ul nu este doar unul vizual, deși ca fotografi reprezentăm vizual 😊 Puzzle-ul e format din sunete, din mirosuri, din cuvinte scrise, rostite, imagini văzute, imagini închipuite. Cărțile, filmele, muzica sunt un produs finit al creației- desigur că ne inspiră, însă e mult mai mult de atât. M-a inspirat odată și sunetul firelor de zahăr care le-am vărsat pe masă într-o zi.. 😊

 

© Tatiana Volontir
© Tatiana Volontir

 

9. Care este hobby-ul tău în afară fotografiei?

TV: Muzica, deși aici îmi aloc o prezența atât ca timp cât și ca intensitate un pic mai redusă. Urmăresc o performanță față de mine însămi, fără a pune presiuni- o fac mai mult pentru relaxare. Fotografia presupune poate mai multă muncă decât hobby. Atunci când chiar vrei să obții rezultate, munca mereu va fi mai mare decât pasiunea, deși din afară poate se vede un pic invers.

 

© Tatiana Volontir
© Tatiana Volontir

 

10. Ce sfat ai da fotografilor începători?

TV: Să se țină de treabă și când simt că muncă și efortul sunt mult mai mari decât inspirația și pasiunea, să mai aibă un pic de răbdare- vin și momentele care să alimenteze motorul- sunt multe momente care te fac să vrei să continui și să nu te oprești.

 

© Tatiana Volontir
© Tatiana Volontir

 

Mai multe despre Tatiana găsiți aici sau aici.

Următorul workshop pe care îl predă este pe 28 Septembrie. Mai multe detalii găsiți aici.

Cursurile și workshop-urile pe care le predă le găsiți în Calendarul PhotoInsights.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *