În excursie cu un singur obiectiv foto

Shape Image One
În excursie cu un singur obiectiv foto

Poate vă întrebați cum este posibil ca un fotograf să plece în excursie cu un singur obiectiv foto. Ei bine, se poate. Este posibil mai ales când îți lansezi singur o provocare care simți că te va scoate total din zona de confort. Practic, acesta este și unul dintre secretele creativității – să faci fix ceea ce îți e greu sau lene să faci. Iar în continuare merg către un citat drag mie care îi aparține artistului Constantin Brâncuși, anume că „ Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în stare de a le face”.

Și iată cum am pornit la drum cu obiectivul de 50 mm fix plină de încredere și deschisă la provocări… Am călătorit în 3 țări și 3 orașe diferite și mi-am bucurat privirea și sufletul cu povești interesante mai mult decât aș fi făcut-o cărând 3 lentile diferite după mine într-un rucsac cât spatele meu de mare.

 

Vreau să împărtășesc cu voi, pe scurt, 5 concluzii foarte importante pentru care aș repeta oricând această experiență:

     1. Trăiești în prezent

Pentru că nu ai alte lentile la tine în momentul respectiv, elimini din start starea de confuzie și gândurile legate de lentila potrivită a momentului respectiv precum: „ ce lentilă este mai bine să folosesc?”, „oare am timp să îmi schimb lentila în timp util? „ și te concentrezi pe momentul prezent. Focusul din prezent, este cel mai valoros din punctul meu de vedere, mai ales atunci când vrem să surprindem viața din jurul nostru așa cum e.

 

un singur obiectiv foto
© Elena Corbu, Paris, Canon 5D Mark IV, 50 mm, f/4.5, 1/1200s, ISO 320

 

     2. Te concentrezi pe mesajul esențial din povestea pe care alegi să o transmiți

Singura ta variantă rămâne să te concentrezi pe povestea subiectului din fața ta. Indiferent ce subiect alegi să fotografiezi ori ce subiect te alege, datoria ta de fotograf este să-i vezi povestea și apoi să i-o scrii pe senzorul aparatului tău. Și serios acum, ce poate fi mai frumos de atât?

 

un singur obiectiv foto
© Elena Corbu, Paris, Canon 5D Mark IV, 50 mm, f/16, 1/15s , ISO 100

   

      3. Faci sport

Cu toții știm că fotografii din ziua de azi sunt mult mai comozi comparativ cu cei din epoca filmului. Alegând să merg la drum lung cu un singur obiectiv fix de 50 mm mi-am asumat faptul că eu voi fi zoom-ul. Zoom in – zoom out, întreaga distanța și viziune față de subiect s-a raportat la numărul de pași înainte sau înapoi pe care i-am făcut față de subiectul meu.

 

un singur obiectiv foto
© Elena Corbu, Dublin, Canon 5D Mark IV, 50 mm, f/3.2, 1/10s , ISO 500

 

un singur obiectiv foto
© Elena Corbu, Bruxelles, Canon 5D Mark IV, 50 mm, f/1.6, 1/6400s , ISO 250

 

     4. Socializezi cu localnici sau cu turiștii 

Puțini dintre voi știți cum să socializați atunci când aveți un aparat în mână, am observat asta atât la cursurile de fotografie pe care le susțin cât și în puținele momente în care m-am lăsat fotografiată. Uneori comunicarea în arta fotografică este dincolo de tehnicile de comunicare renumite învățate la facultate sau la cursurile de public speaking. Obiectivul fix de 50 mm mi-a fost cel mai bun prieten pentru a explora din nou acest subiect.

 

un singur obiectiv foto
© Elena Corbu, Dublin, Canon 5D Mark IV, 50 mm, f/2.2, 1/1000s , ISO 320

 

     5. Îți dezvolți viziunea fotografică și creativitatea

Îți este simplu astfel să cunoști care sunt limitele echipamentului foto și începi să le explorezi și le depășești prin viziune și creativitate. Pentru că te simți absolut liber să te joci cu ceea ce ai la îndemână în toate modalitățile posibile și imposibile, în cazul meu obiectivul de 50 mm fix.

 

un singur obiectiv foto
© Elena Corbu, Paris, Canon 5D Mark IV, 50 mm, f/1.4, 1/80s , ISO 3200

 

un singur obiectiv foto
© Elena Corbu, Dublin, Canon 5D Mark IV, 50 mm, f/2, 1/100s , ISO 2000

 

Și bineînțeles că lista poate continua, dar sunt curioasă și mi-ar face mare plăcere să împărtășiți cu mine, mai jos în comentarii dacă ați avut parte de experiențe similare sau dacă aveți alte curiozități.

După cum vedeți mai sus am reușit să îmi ies din zona de confort și cu stilul fotografic. De obicei sunt orientată către fotografia de portret, lifestyle, fine art și mood, însă acum mi-am permis să documentez viața de stradă și să mă joc în zona fotografiei de stradă într-un mod liber.

 

Autor articol + foto: Elena Corbu 

Vrei să înveți mai multe despre cum să spui o poveste în imagini? Te așteptăm la cursurile noastre de fotografie one to one.

Învață mai multe despre arta fotografică la www.photoinsights.ro.

Descoperă lumea prin intermediul fotografiei la www.photoinsights.eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *