10 sfaturi practice în fotografia de sport

Shape Image One
10 sfaturi practice în fotografia de sport

Fotografia de sport poate fi, este pentru mine, cea mai fascinantă arie a fotografiei. Aici vorbim despre adrenalină, foarte multă adrenalină, vorbim despre dramatism, emoție, masuri de precauție, despre acel moment culminant, oportunități, despre impactul imaginilor și lista poate continua la nesfârșit.

 

Găsim pe internet foarte multe sfaturi în ceea ce privește fotografia în general iar apoi fotografia de sport. Ca fotograf de sport, cel mai important aspect de luat în considerare este siguranța. Siguranța ta ca fotograf, siguranța atleților și nu in ultimul rând siguranța publicului (când este cazul). La aceasta adaugă foarte multă practică și cunoștințe temeinice atât în ceea ce privește compoziția sau lumina, cât și a aparaturii pe care o folosești.

 

fotografia de sport
© Mihai Ștețcu

 

Iată câteva sfaturi sau principii de care ar trebui să ții cont dacă te gândești serios la fotografia de sport:

 

1. Siguranța

Siguranța este pe primul loc. Chiar dacă un pas mai în față iți poate aduce acea fotografie excepționala, eu zic ca nu merită să iți riști viată sau sănătatea pentru ea. Să luăm ca exemplu un raliu, daca nu respecți regulile organizatorilor și mergi un pas mai în față, iți vei pune atât viată ta cât și a pilotului sau a publicului în pericol. Crede-mă nu merită.
Tot aici vorbim despre atenție la ceea ce se întâmpla in jur. Lasă telefonul sau verificatul în detaliu al imaginilor, fi atent la ce se întâmpla în jurul tău, deoarece te poți trezi cu vreo minge în față, sau în lentilă…

 

© Mihai Ștețcu
© Mihai Ștețcu

 

2. Cunoaște-ți echipamentul foto

Știu că probabil fiecare trainer pe care l-ai cunoscut ți-a spus același lucru, și anume să citești manualul camerei de fotografiat. Este foarte important să știi ce face fiecare buton. Așa îți poți regla rapid camera și nu pierzi secunde prețioase când ai putea fotografia.

 

fotografii sport
© Mihai Ștețcu


3. Cunoaște sportul pe care urmează să îl fotografiezi

În detaliu dacă este posibil. Dacă mergi să fotografiezi un eveniment sportiv încearcă și documentează-te în ceea ce privește sportul pe care îl vei fotografia. Cum se joacă, care este scopul, cum se punctează și ce este considerat o reprezentație spectaculoasă.

 

fotografia de sport
© Mihai Ștețcu


4. Focus. Focus. Focus

Auto focusul este un dar neprețuit pentru fotografii de sport. Este timpul să îl folosești, te va ajuta enorm. AF- C (for continouos) este cel mai indicat. Să înțelegem ce face: lentila ta își va autoregla focusul pentru a avea subiectul în mișcare în focus.

 

© Mihai Ștețcu
© Mihai Ștețcu


5. Atenție la acel moment

Atenția ta, deși distributivă trebuie să fie direcționată către ceea ce fotografiezi. Acel moment este unic și dacă îl pierzi nu se va întoarce. Aștepta, ai răbdare, poziționează-te unde trebuie, anticipează momentele cheie și declanșează.

 

fotografia de sport
© Mihai Ștețcu, Red Bull Ordinul Smaranda

 

6. Surprinde emoția de pe fața atleților

Jocul este important însă nu este singurul. Fără atleți nu ar exista joc. Fi atent la acțiune însă surprinde chipul jucătorilor, expresiile de pe fetele lor în diferite momente ale jocului.

 

cum fotografiezi un meci
© Mihai Ștețcu

 

7. Nu uita să fotografiezi spectatorii

Galeriile, spectatorii, publicul, reacțiile acestora spun mai mult decât o poveste. Surprinde-le, fac parte din sportul pe care îl fotografiezi.

 

fotografii de sport
© Mihai Ștețcu

 

8. Nu te opri când se termină jocul

Momentele în care atleții/jucătorii se relaxează, sunt extaziați sau suparăți din pricina unui eșec, le vei regăsi după ce se termina meciul, sau după linia de “finish”. Nu te opri din fotografiat când auzi fluierul de final, unele din cele mai reușite imagini sunt realizate după ce s-a terminat jocul sau cursa.

 

fotografia de sport
© Mihai Ștețcu

 

9. Declanșează … mult… foarte mult

Este necesar sa spun asta? Nu cred, însă este primordial să tragi, cât mai mult. Nu le analiza în detaliu pe teren. Fi atent la evenimentele ce se desfășoară în fața ta și declanșează cât mai mult. Găsește noi modalități de a spune poveștile sportivilor, analizează imaginile fotografilor pe care ii admiri și experimentează…. fi pe teren cât mai mult.

 

cum faci fotografii de sport
© Mihai Ștețcu

 

10. Spune o poveste

Știți care este diferența dintre un fotograf și un fotograf apreciat? Experiența și povestea spună prin intermediul imaginilor. Anticipare, învățarea sportului, puțin noroc, cunoașterea reacțiilor atleților și toate punctele de mai sus iți pot asigura succesul în acest tip de fotografie. Am spus experiența și multa munca? Da, foarte multă practică, fi atent la orice se întâmpla în jurul tău și în fața ta. Cine este în tribuna, unde merg atleții, ce fac, cum fac, orice detaliu este important.

 

fotografia de sport
© Mihai Ștețcu

 

Dacă dorești să descoperi mai multe cu și despre fotografia de sport te invităm, alături de Mihai Ștețcu, la un workshop în care vom discuta și vom exersa aceasta frumoasă arie a fotografiei.
Programul complet și înscriere aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *