Cum fotografiem un spectacol

Shape Image One
Cum fotografiem un spectacol

Pentru mine dansul are un loc aparte în viața și sufletul meu. Nu îl mai practic însă întotdeauna savurez cu plăcere un spectacol de dans, fie ca vorbim de balet, dans contemporan sau conceptual. Mai mult decât atât, îmi face o deosebită plăcere să fotografiez ce se întâmpla pe scenă. Eu sunt de părere că în dans, ca și în fotografie, totul se rezumă la stare, idee, concept și mesaj.

Săptămâna trecută am avut plăcerea să fotografiez spectacolul de dans De fapt_ al cărui coregraf este buna mea prietena Simona Dabija. Am fost extrem de impresionata de idee, concept și punerea în scena. Super multe felicitări Simona!

In articolul de față m-am gândit să subliniez câteva aspecte importante de care trebui să ținem cont când fotografiem un spectacol.

A fotografia un spectacol, unde singurul lucru pe care îl poți controla este aparatul de fotografiat nu este ușor. Mișcarea rapidă de pe scenă, jocul de lumini, neputința de a utiliza flash-ul și cel mai important, accesul limitat în anumite locuri sunt câteva din provocările unui fotograf.

Pentru a reuși să fotografiezi cu succes un spectacol și să redai măcar puțin din ideea acestuia este recomandat să respecți câteva principii de bază.

Cum fotografiem un spectacol
© Luiza Boldeanu, Nikon D750, f/ 2.8, 1/40, ISO 4000

Să începem cu locația

Este foarte important să cunoști sala în care va fi spectacolul, numai așa vei știi care sunt locurile din care poți fotografia ușor, fără să deranjezi spectatori și bineînțeles să realizezi imaginile dorite.

Cum fotografiem un spectacol
© Luiza Boldeanu, Nikon D750, f/ 2.8, 1/15, ISO 400

Este de preferat să fi văzut spectacolul măcar la repetiții

Înainte de spectacol mergi măcar la o repetiție pentru a știi care sunt momentele importante, când poți fotografia și când ar fi indicat sa nu o faci (spre exemplu in momentele in care este oprită muzica). Dacă nu reușești să ajungi la o repetiție poți ruga coregraful/scenograful să îți spună care sunt momentele cheie. Nu va fi același lucru, însă te va ajuta foarte mult.

Cum fotografiem un spectacol
© Luiza Boldeanu, Nikon D750, f/ 2.8, 1/100, ISO 2500

Să iți alegi cu grijă punctul/punctele de stație

Dacă ai văzut atât locația cât și spectacolul dinainte îți va fi foarte ușor să iți alegi punctele de stație, fie că sunt lângă scenă, cum a fost cazul meu la spectacolul Simonei, fie ca sunt în spatele sălii sau printre rânduri.

Workshop foto
© Luiza Boldeanu, Nikon D750, f/ 2.8, 1/200, ISO 3200

Echipamentul folosit și setările camerei

Când vorbim despre un spectacol, vorbim despre întuneric, mișcare și jocuri de lumini. Este recomandat să se folosească o cameră de fotografiat care să permită folosirea unei valori ISO cât mai mare. Iar obiectivele folosite să aibă diafragma fixă, cât mai deschisă.

Apoi, în funcție de sală (de aceea subliniem mai sus faptul că este necesar sa vezi locația înainte), poți folosi ori un obiectiv wide sau tele. La spectacolul Simonei am folosit obiectivul de 17-35mm, f/2.8 de la Nikon. Dacă fotografiezi într-o sală de teatru sau operă, atunci vei avea nevoie de un obiectiv tele să poți realiza și cadre restrânse cu dansatorii.

Nu pun preț foarte mare pe tehnică, sunt adepta poveștilor spuse în imaginile realizate, însă când vine vorba de spectacole, la fel ca și în sport, să îți cunoști camera de fotografiat este un lucru esențial. Am întâlnit numeroase persoane care întrebau cum să schimbi o anumită setare chiar înainte de spectacol.

Într-un spectacol, dacă ai pierdut un moment, îl mai poți revedea la următorul spectacol… daca ai norocul să fie în același oraș. Citește manualul camerei de fotografiat pe care o vei folosi și familiarizează-te cu funcțiile acesteia.

Cum fotografiem un spectacol
© Luiza Boldeanu, Nikon D750, f/ 2.8, 1/20, ISO 2000

Focus, focus, focus.

Când fotografiez subiecte în mișcare, mai mereu am camera setată pe Continuous Autofocus (AI Servo AF pe Canon și AF-C pe Nikon).  Cu toții ne dorim ca imaginile noastre să fie în focus, însă și imaginile nefocusate intenționat, pot fi foarte atrăgătoare, ele redând câte puțin din ce se întâmplă pe scenă. Rețeta este la fel de ușoară ca la panning: timp mai lung de expunere și urmărești subiectul.

Workshop foto
© Luiza Boldeanu, Nikon D750, f/ 8.o, 1/5, ISO 400

De asemenea, nu mă dau în vânt după cel mai corect balans de alb. Îmi doresc să redau atmosfera de pe scenă. Jocul de lumini este deseori foarte interesant, iar imaginile rezultate vor fi de foarte mare impact.

Așa că, nu vă fie frica de necunoscut și cu atât mai puțin de “așa zisele greșeli”. Nu întotdeauna trebuie să realizăm cele mai corecte fotografii, ci este de preferat ca imaginile noastre să fie relevante și să atingă privitorul; să îl invite la spectacol. Imaginile ar trebui să fie acele fotografii perfecte locației, momentului și/sau spectacolul.

PS: Cred că nu e cazul să menționez că fotografiem în format RAW. 🙂

Workshop foto
© Luiza Boldeanu, Nikon D750, f/ 8.o, 1/5, ISO 400

Autor: Luiza Marinas (Boldeanu) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *