Concursurile fotografice – o provocare

Shape Image One
Concursurile fotografice – o provocare

La scurt timp după ce entuziasmul descoperirii fotografiei se mai estompează este firesc să ne punem întrebarea “Oare chiar sunt bun în ceea ce fac”? „Aș putea îmbunătăți ceva”? „Stârnește viziunea mea emoție sau sunt doar un bun executant al unor cadre fără substanță”?

 

© Raluca Arhire

 

Acestea sunt câteva dintre întrebările care m-au bântuit de-a lungul timpului. Știm cu toții că rețelele sociale nu reprezintă o oglindă care să reflecte cu acuratețe valoarea unui fotograf.

Este foarte posibil ca, având un număr mic de urmăritori, sau tema aleasă fiind extrem de nișată, să obții 20 de like-uri pentru o capodoperă sau viceversa, o fotografie de slabă calitate să genereze sute de like-uri grație unui număr impresionant de followers.

 

Concursurile fotografice
© Raluca Arhire

 

Și atunci, cum știm cu certitudine unde ne poziționăm? E simplu, participând la concursuri fotografice. Primul pas este să găsim competițiile care sunt în concordanță cu stilul nostru fotografic.

Aici lista poate fi generoasă, în funcție de câtă energie și de câte resurse financiare suntem dispuși să investim (deși există si concursuri gratuite). Iată câteva concursuri care merită atenția noastră. Revenim într-un articol viitor cu o lista generoasă de concursuri cu perioada de înscriere, premii și câteva sfaturi legate de pregătirea unei imagini sau unui eseu pentru concurs.

 

 

Înainte de a participa la un concurs este important să aflăm mai multe despre juriu și să citim cu atenție regulamentul. Cu toții suntem subiectivi iar acest fapt se poate remarca și în procesul jurizării. Un fotograf de street photography va fi înclinat să-și acorde votul unui cadru realizat pe stradă în defavoarea unei imagini conceptuale picturale, să zicem.

Frica de eșec constituie o barieră pe care ne suntem datori să o surmontăm deoarece reprezintă unica manieră prin care putem progresa. Este posibil ca rezultatele pozitive să apară după o anumită perioadă de timp, timp pe care ni-l alocăm pentru a progresa, a studia, a ne reinventa și a deveni mai buni în ceea ce facem.

 

Concursurile fotografice
© Luiza Marinaș

 

Șansa de a câștiga sume considerabile de bani, dar și expunere poate funcționa și ea drept motivație în participarea la competiții. Fotografiile câștigătoare pot fi vizualizate pe plan mondial, intens mediatizate, astfel generând colaborări ulterioare care te pot propulsa ca artist.

Te vei distra, e garantat! Componenta ludică a tuturor experiențelor vieții de adult nu poate decât să ne animeze și să ne transforme în indivizi creativi, cu viziune și suflet!

Tu când te înscrii?

 

Concursurile fotografice
© Raluca Arhire

 

Text: Raluca Arhire 

Imagine: Raluca Arhire & Luiza Marinaș 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *