Bella Italia

Shape Image One
Bella Italia

Orice călătorie nouă prin Italia pare un pretext de a scotoci cu aparatul de fotografiat într-o imensă galerie.

Imaginală și imagologică prin destin, concepută ca una din țările cele mai privite și admirate, Italia este, pentru orice fotograf-hermeneut destoinic, un imens poem vizual.

Fotografia asumată în această viziune este o mască între privirea apropiată și privirea îndepărtată. Fotografia-călătorie devine, astfel, o căutare a sinelui, o auto-exprimare sinceră a sinelui; interesant e că un atare proces instituie pretexte nu pentru solitudine, cât pentru un dialog cu ființele, cu locuirile și cu locurile din jur. Mai mult, impulsul de a folosi o altă voce (personajul) decât vocea auctorială pentru a face o declarație prin fotografie conduce la fascinantele apariții de pseudopersoane din această călătorie italiană inițiatică. Desigur, este vorba despre valorificarea impulsului designator al fragilei lumi artistice ce sălășluiește estetic între fictiv și real. Strategia măștilor aduce, aici, în vizualul efemer al clipei, un succes al procedeului heteronimelor distincte, ca în opera poetică a lui Pessoa.

Fotografia devine, în consecință, masca unui sine multiplicativ ce este, deopotrivă, interior și exterior: prin acest dialog heteronimic, artistul se ascunde, în timp ce, simultan, personajul se metamorfozează și se expune, totul așezându-se cu stil pe fundalul unei Italii ușor recognoscibile. Caracterul indefinibil al mărcii vizuale consfințește un succes ce conservă misterul nerevelat și lansează o provocare irepresibilă.

 

Italia prin ochii Ralucai Arhire
©Raluca Arhire

 

BOLOGNA

Faceți cunoștință cu Buddy, un francez, dragoste la prima vedere. Eu purtam un inel din paste bolognese, el arbora o privire plină de semnificații ascunse-ne-am conectat aproape instantaneu.

©Raluca Arhire

 

Clarissa, într-o scurtă pauză de la locul de muncă.

©Raluca Arhire

 

Scene din Quadrilatero, cea mai veche piață a Bolognei, locul perfect pentru a simți pulsul orașului vechi și de interacționa cu localnicii. Zîmbetele largi și contagioase guvernează Cadrilaterul.

 

Forfota primei ore ale dimineții, când simți realmente cum orașul se trezește la viață.

 

Marco, un talentat muzician și creator de bijuterii contemporane, întorcându-se de la piață.

©Raluca Arhire

 

Pauza de cafea alături de companionii mici și drăgălași.

 

Alekos-bubble artist își prezintă cu măiestrie spectacolul plin de magie din Piazza Maggiore.

 

Iris, venită tocmai din Cuba, mi-a povestit la o cafea despre călătoriile și experiențele care i-au purtat pașii către minunata Italie.

©Raluca Arhire

 

SIENA

Spre norocul nostru, exact în momentul în care am ajuns în Piazza del Campo, avea loc decernarea premiilor contradei câștigătoare a cursei Palio di Siena-Lupa! Datând încă din 1963, faimoasa și fascinanta cursă de cai are loc de două ori pe an, pe 2 iulie și 16 august. Cu curajul unui fotograf acreditat al evenimentului, m-am strecurat după cordonul de securitate și am surprins câteva portrete. Câtă emoție și mândrie în privirile acestor tineri!

 

Jana, o tânără germană exuberantă venită la studii în Siena. Ne-am cunoscut într-un magazin de pantofi, sper să o fi ajutat să ia decizia corectă.

Italia prin ochii Ralucai Arhire
©Raluca Arhire

 

Carla. Ne-am văzut în seara plecării spre Florența, pe fugă. E unul dintre acei oameni pe care îi întâlnești și e ca și cum v-ați cunoaște dintotdeauna.

©Raluca Arhire

 

Acești cățeluși vajnici călătoreau și făceau furori cu căruciorul lor retro prin toate piețele, piațetele și târgurile împreună cu stăpânul lor. Un trio adorabil!

Italia prin ochii Ralucai Arhire
©Raluca Arhire

 

O altă surpriză a fost să-i întâlnim pe Diana și Claudiu, doi tineri români, frumoși și visători, care administrează restaurantul Zest, o locatie cochetă, forte aproape de Piazza del Campo. Nu trebuie să ratați o asemenea experiență culinară și confortul de a vorbi preț de câteva minute în limba maternă.

Italia prin ochii Ralucai Arhire
©Raluca Arhire

 

FLORENȚA

 

©Raluca Arhire

Portret lângă Ponte Vecchio

 

Italia prin ochii Ralucai Arhire
©Raluca Arhire

Fantasticul și efervescentul Ben, călătorind prin lume în căutarea sinelui

 

©Raluca Arhire

Amir, studiază inginerie civilă dar și muncește între timp. L-am surprins în pauza de țigară, într-un scurt moment de relaxare.

 

Galeria Uffizi

 

În timpul plimbării prin grădinile Bardini ne-am întâlnit cu un cuplu indonezian, sosit in Florența pentru a-și sărbători logodna. Ne-am împrietenit imediat și am rugat-o să-mi pozeze sub superba boltă de verdeață.

©Raluca Arhire

 

Draga și buna mea prietenă Luana, împreună cu care am descifrat misterele Italiei, așteptând cu stoicism încetarea codului galben de vijelie.

©Raluca Arhire

 

Eu, plănuind următoarea escapadă!

©Raluca Arhire

 

Autor articol + foto: Raluca Arhire

Vrei să înveți mai multe despre fotografia de călătorie? Te așteptăm la cursul dedicat fotografiei de călătorie.

Învață mai multe despre arta fotografică la cursurile noastre.
Descoperă lumea prin intermediul fotografiei la www.photoinsights.eu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *