A fi fotograf

Shape Image One
A fi fotograf

 

V-ați gândit vreodată cât de norocoși suntem pentru că am ales meseria de fotograf?

 

Fotografia este un mijloc minunat de a comunica și de a povesti momente, amintiri și vieți ale oamenilor dragi sau ale tale. Pentru că îmi place mult să îmi imaginez lucruri și experiențe, vă invit și pe voi să faceți un mic exercițiu de imaginație: Cum ar fi să veniți dintr-o călătorie sau dintr-o vizită importantă ori de la un eveniment deosebit și să începeți să povestiți prin cuvinte, doar prin cuvinte, ceea ce ați văzut și ați trăit? Și apoi imaginați-vă cum ar fi dacă povestea voastră ar avea ocazia să fie susținută prin imagini frumos realizate? Sau cum ar fi dacă această poveste s-ar face înțeleasă numai prin imagini?

 

 

Cât de impresionant ar fi să aducem privitorul aproape de noi și de ceea ce am trăit în acea clipă… Este absolut incredibilă însemnătatea pe care o are fotografia în viețile noastre.

Fotografia este mai mult decât emoție, poveste și validare a frumosului. Pot spune că este o altă lume, o lume infinită pe care nu te saturi să o descoperi, cu fiecare perioadă a vieții tale fotografia devine ceva nou pentru că o vezi altfel și o simți diferit, fotografia ta crește o dată cu tine.

 

 

Fotografia ta crește o dată cu tine

 

Atunci când m-am apucat de fotografie, mi s-a spus că am talent, eram prea tânără și neexperimentată ca să înțeleg ce însemnă asta și nu am luat în seamă, părea că este ceva care oricum este acolo și care oricum și oricând va sta acolo undeva să mă aștepte să dezvolt mai mult atunci când voi simți eu.

 

A fi fotograf, workshop de fotografie, scoala foto, cursuri de fotografie
© Elena Corbu, Canon Eos 5D Mark III, 100 mm, f/3.5, 1/2000, ISO 1250

 

Astăzi pot spune că am înțeles greșit. Știți de ce? Pentru că dacă ai talent sau dacă nu ai talent trebuie să muncești și să evoluezi oricum. Mai ales atunci când simți că ai talent ești dator față de talentul tău nativ să te educi și te reeduci zilnic și să fii sincer cu tine în acest proces. Altă variantă nu există. Talentul vine și pleacă în anumite contexte, însă cunoștințele și experiența rămân și te vor ajuta permanent să îți deschizi porțile către creativitate și inovație.

Pasiunea și talentul nu au vârstă, sunt stări de spirit care se măsoară în cinstea de a realiza fotografii autentice.

 

A fi fotograf, workshop de fotografie, scoala foto, cursuri de fotografie
© Elena Corbu, Canon Eos 5 D mark III, 50 mm, f/1.4, 1/1250, ISO 800

 

Mai jos am prezentat câteva modalități sigure de dezvoltare care te pot ajuta pe tine, ca fotograf sau iubitor de frumos, indiferent de stilul de învățare sau nivelul la care te afli acum:

  • Nu copia! Te rog, nu copia, pentru că pe tine te păcălești și nu pe alții. Ai mai auzit cu siguranța aceste cuvinte în copilărie. Știu că plagierea este o cale mai simplă de a realiza fotografii „impresionante” însă este o iluzie. Te sabotezi fără să vrei. Te poți inspira și educa, dar învață cum să fii autentic.
  • Acceptă că ai nevoie de educație și dezvoltare indiferent la ce nivel te afli, învață permanent și nu te intima să ceri sfaturile și să apelezi la artiști vizuali pe care îi urmărești și admiri în social media sau pe care îi copiezi involuntar din când în când.
  • Studiază și alte domenii fotografice. Ferește-te să te raportezi la un singur domeniu pentru că te poți bloca ușor pe acest drum.
  • Urmărește-ți singur/singură evoluția. Păstrează imaginile din trecut și din când în când uite-te prin ele, analizează-le, pentru că doar așa vei vedea de unde ai plecat și unde ai ajuns. Iar când nu știi cum să faci asta – alege să îți prezinți evoluția în fața unui trainer/fotograf specializat în domeniu.
  • Acceptă că rolul tău de fotograf este unul complex, uneori este nevoie să fii psiholog, regizor, poet, copil sau hoț de efemeritate.

 

A fi fotograf, workshop de fotografie, scoala foto, cursuri de fotografie
© Elena Corbu, Canon EO5 D Mark III, 50 mm, f/2.0, 1/250, ISO 3200

 

Te aștept cu drag în comentarii cu răspunsuri la întrebările de mai sus și părerea despre acest articol, precum și cu titlurile subiectelor pe care îți dorești să le abordăm, eu și colegii mei (Luiza, Raluca, Mihai, Cristina și Cosmin), în cadrul Academiei de Fotografie PhotoInsights.

 

Ne poți urmări pe instagram sau pe facebook unde beneficiezi de sfaturi și experiențe fotografice aparte. Te așteptăm cu drag!

 

Text și foto de : Elena C. Corbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *