6 recomandări pentru când te întorci dintr-o călătorie

Shape Image One
6 recomandări pentru când te întorci dintr-o călătorie

În articolele anterioare am amintit câteva aspecte pe care este recomandat să le luam în considerare înainte de a pleca într-o călătorie fotografică sau în timpul acesteia.


Ne-am gândit că, deși nu este foarte dezbătut acest subiect, am putea vorbi despre ce se întâmpla când ajungem acasă (după o călătorie). Așadar am pus laolaltă 6 recomandări pentru când te intorci dintr-o călătorie (fotografică).

 

După fiecare escapadă fotografică, mai scurtă sau mai lungă, cei mai mulți dintre noi, copiază imaginile pe laptop sau calculator și acolo rămân o vreme îndelungată. Credeți-mă sunt una din voi, prefer să plănuiesc următoarea călătorie în detaliu decât să mă apuc de selectat, editat și scris. Însă, deși procesul în sine de fotografie este unul extraordinar, este vital să ne mobilizăm și să începem să împărtășim cu ceilalți experiențele noastre.

Iată câteva sfaturi de care să ținem cont după ce ne întoarcem din periplurile noastre fotografice.

 

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D 750, 70-200mm, f/2.8, 1/400s, ISO 800 – Delta Dunării –

 

 1.Back it up

Nu există multe lucruri care pot ruina o călătorie odată ce ai ajuns înapoi acasă. Însă, pentru un fotograf, poate cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să îți pierzi fotografiile.

De aceea, primul lucru pe care îl faci, eventual din timpul călătoriei, este să te asiguri ca ai cel puțin un  back up la fotografiile și video-urile realizate în timpul călătoriei. Ideal ar fi să faci back up atât virtual, cât și fizic pe harduri portabile.

 

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D 750, 70-200mm, f/2.8, 1/320s, ISO 1000 – Holbav –

 

2. Selectează cele mai reprezentative imagini

Știm, ai făcut multe fotografii, tot ce ai experimentat este foarte important. Însă, dacă scopul călătoriei nu a fost doar de vacantă și intenționezi să faci ceva cu fotografiile tale, îți recomand să începi de selecție.

Iar pentru a le selecta este recomandat să te detașezi și să privești obiectiv tot ce ai experimentat. Numai așa vei reuși să selectezi cele mai bune imagini care pot reda o poveste clară și comprehensibilă.

 

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D 700, 17-35mm, f/2.8, 1/500s, ISO 6400 – Nepal –

 

3. Spune povestea/poveștile oamenilor care i-ai cunoscut

Asemeni unei povesti scrise sau a unui roman unde sunt descrise toate elementele ce înconjoară subiectul tău și în fotografie este de preferat să ne lărgim orizontul și să fotografiem detaliile ce pot contribui la conturarea portretului/ideii pe care dorești să îl/o expui. Să zicem că dorești să redai portretul unui pescar. Include în mica serie ce îl descrie (sau în primplanul/fundalul unei singure imagini) uneltele pe care le folosește, poate peștele pe care l-a prins, unde locuiește, cu ce și cum curăță peștele și multe alte elemente similare ce evidențiază povestea ta. Presupunând ca ai făcut fotografii cu aceste detaliile, nu uita sa le incluzi în selecție.

 

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D 750, 17-35mm, f/2.8, 1/640 s, ISO800 – Delta Dunării –

 

4. Împărtășește-ti experiențele cu oamenii din jur/ sau cu alți călători

Unul din primele sfaturi pe care le-am primit a fost de la un drag prieten, ce mi-a recomandat să dau mai departe cunoștințele acumulate. Să împărtășesc cu ceilalți experiențele mele și tot ce am învățat despre alte civilizații, culturi sau obiceiuri similare sau diferite de ale noastre.
Îți recomand să faci și tu la fel, sigur sunt multe persoane în jurul tău sau online care nu au timpul necesar să călătorească și să descopere lumea.
Îți poți face un blog de travel sau îți poți expune lucrările, ori, de ce nu, poți scrie și publica în presa de profil experiențele relevante din călătoriile tale.

 

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D 750, 17-35mm, f/ 2.8, 1/100 s, ISO 2500 – Holbav –

 

5. Keep your promises

Subiectele tale se deschid în fața ta și a camerei de fotografiat. Nu abuza de acest minunat cadou. Daca ai promis ca vei da/trimite fotografiile realizate, ar fi frumos să te ții de promisiune și să le trimiți celor pe care i-ai fotografiat. Le poți selecta, edita și trimite prin poștă sau pe mail.

 

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D 700, 17-35mm, f/3.5, 1/200s, ISO 2500 – Nepal –

 

6. Plănuiește-ți următoarea călătorie

Asta pot spune că mă definește întru totul. Nici nu ajung bine acasă că mă gândesc care este următoarea locație pe care as vrea să o descopăr..
Chiar dacă, în momentul în care ai ajuns acasă, ai foarte multe pe cap, de la job, familie, prieteni s.a.m.d., fă-ti timp și măcar visează la următoarea călătorie. Îți va da avânt sa faci toate lucrurile cu care ai rămas în urmă.

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D 700, 17-35mm, f/4.5, 1/800s, ISO 200 – Argentina –

 

Dacă vrei să înveți mai multe despre fotografia travel/documenatar, te poți înscrie la cursurile noastre personalizate,  aici.

Alte articole similare – aici.

Text și foto: Luiza Marinaș (Boldeanu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *