5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar

Shape Image One
5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar

Daca ești interesat să începi să redai poveștile oamenilor și locurilor pe care le vizitezi, atât ca și călător sau ca viitor documentarist, trebuie să traduci în povești vizuale tot ceea ce se desfășoară în jurul tău. În acest articol ți-am pregătit o listă practică cu 5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar.

Dintotdeauna am fost atrasă de cultura, tradițiile și istoria altor civilizații și de când am început să fotografiez am încercat să și le transmit mai departe.

Lumea este un loc minunat, plin de o multitudine de experiențe senzoriale, de la ceea ce putem vedea, auzi sau mirosi. Cum reușim, în calitate de fotografi, să le captăm într-o singură imagine este delicat. Aș putea folosi cuvântul dificil, însă nu ar fi cuvântul potrivit, deoarece, cu atenție și planificare minuțioasă putem realiza orice ne dorim.

 

5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar
© Luiza Marinaș (Boldeanu), Mongolia, Nikon D750, 70-200mm, f/2.8, 1/250s, ISO 200

 

Iată 5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar:

 

1. Documentarea prealabilă

Din experiență, pot spune că nu există domeniu în fotografie pentru care să nu fie necesar să faci măcar o mică documentare. Dacă vorbim de fotografia de călătorie sau documentar este primordial să faci o documentare minuțioasă în prealabil în ceea ce privește cultura, tradiția, obiceiurile localnicilor; locații benefice de pozat; calcularea traseului de urmat în funcție de subiectul abordat.

De exemplu, să presupunem că vrei să documentezi un grup etnic. Ei bine, ar trebui să știi care este locația grupului, cum poți ajunge la ei, cât durează. Apoi, dacă este grup restrâns sau este mai mare, care le sunt obiceiurile și tradițiile (pentru a le respecta și a nu îi insulta în vreun fel), dacă primesc ușor străini în casa lor, dacă comunică ușor cu ei, cum îi abordezi și multe, multe altele.

Modalități de a face documentarea: citește cât mai multe cărți despre locație/grupul țintă și folosește internetul (Wikipedia, bloguri și articolele altor fotografi sau jurnaliști profesioniști).

 

 

Fotografie de calatorie
© Luiza Marinaș (Boldeanu) / Nikon D700, 17-35mm, f/4.5, 1/800s, ISO 200

 

2. Trebuie să îți cunoști aparatul de fotografiat și ce poți face cu el

Sună deja a clișeu, nu-i așa? Peste tot găsești acest sfat. Părerea mea este că acestui sfat nu i se acordă destulă importanță.

Ai o cameră nouă? Atunci citește-i manualul, la fel și unei camere de fotografiat vechi, sau a lentilelor folosite și a oricărui alt obiect ce face parte din echipamentul tău. Motivul pentru care insist este simplu, dacă te concentrezi pe ce poate face camera (cum schimbi diafragma, ISO sau timpul de expunere) scapi din vedere compoziția, lumina, culoarea, momentul, mesajul s.a.m.d. Mai mult decât atât, dacă îți cunoști camera foto, vei încerca să iei cu tine exact ce ai nevoie, astfel vei reuși să nu cari în călătorie obiective sau piese pe care nu le vei folosi și te vei putea concentra pe ceea ce este important.

 

5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar
© Luiza Marinaș (Boldeanu), Nepal, Nikon D700, 17-35mm, f/3.2, 1/250s, ISO 1000

 

5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar
© Luiza Marinaș (Boldeanu), Sri Lanka, Nikon D700, 24-85mm, F/5.6, 1/250s, ISO 1600

 

3. Imaginează-ți cum ai vrea să redai subiectul ales

Cred ca acest lucru este cel mai ușor de realizat odată ce ai stabilit ce te atrage. Pentru a spune povestea unui loc, a unei persoane, a unui grup de persoane sau a unei întregi culturi este important ca ceea ce alegi să-ți fie subiect – să fie important pentru tine.

Încearcă să-ți imaginezi fotografiile pe care le vei realiza. Sigur că, la fața locului, poți găsi ceva cu totul diferit de ceea ce te așteptai, însă acolo intervine adaptabilitatea și creativitatea ta.

Ce te-a determinat să alegi acest subiect? Care este interesul tău? De ce contează atât de mult subiectul ales? Cine este implicat? Care este audiența căreia te adresezi? Unde se întâmplă povestea ta? Ai nevoie de acces să intri acolo? Cum vei documenta locul, subiectul sau povestea?

Și nu uita, încearcă să fii cât mai obiectiv posibil.

 

5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar
© Luiza Marinaș (Boldeanu), India, Nikon D700, 24-85mm, f/3.5, 1/250s, ISO 250

 

4. Inspiră-te, de fapt învață de la cei mai „experimentați”

Inspiră-te este mult spus, hai să folosim cuvântul „învață”.  Învață din ceea ce au făcut cei dinaintea ta, învață din greșelile lor. Iar aici vorbim despre cărți biografice care cuprind sfaturile celor mai cunoscuți și apreciați fotografi din domeniul pe care doriți să îl abordați. Pentru documentar vă recomand cu drag Martin Parr, Henri Cartier Bresson, Dorothea Lange, Brassai, Robert Capa , David Seymour și mulți, mulți alții.

 

5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar
© Luiza Marinaș (Boldeanu), Indonezia, Nikon D700, 24-85mm, F/5.0, 1/200s, ISO 500

 

5. Ai grijă la vestimentație

Nu voi zăbovi foarte mult pe acest subiect, însă experiența îmi șoptește să îl amintesc. Înainte de a pleca undeva trebuie să ne facem bagajul. În cazul vestimentației, este esențial să iei cu tine numai strictul necesar, reamintește-ți că rucsacul foto este foarte greu. Iar îmbrăcămintea aleasă va fi în funcție de vreme (după documentare sigur îți vei da seama unde mergi și ce temperaturi sunt) și de locație. Când spun locație mă refer la cultură și tradiții.

Încearcă să porți haine tehnice, largi, care să nu jignească în vreun fel localnicii. Sau poți purta haine similare localnicilor, dacă sunt foarte diferite (vezi India, Pakistan s.a.m.d.).

Evident, nu uita trusa medicala, este mai importanta decât îți imaginezi.

 

5 sfaturi de urmat înainte de a pleca într-o călătorie sau de a începe un documentar
© Luiza Marinaș (Boldeanu), Iordania, Nikon D750, 70-200mm, F/2.8, 1/160s, ISO 200

 

Sunt multe sfaturi de urmat înainte să pleci într-o locație foarte diferită de a ta. Însă, nu uita să îți iei cu tine entuziasmul, abilitățile de comunicare, empatia și etica (vezi aici). Din punctul meu de vedere sunt foarte importante, restul le poți pune pe o lista și o urmezi ad litteram.

 

Lumina bună și mult spor în toate!

 

Text și foto: Luiza Marinaș (Boldeanu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *