10 imagini celebre pe care nu trebuie să le uităm

Shape Image One
10 imagini celebre pe care nu trebuie să le uităm

 

Se zice și pe bună dreptate, că ar trebui să ne cunoaștem bine istoria tocmai pentru a nu o repeta. Și cum o fotografie spune mai mult decât 1000 de cuvinte, iată câteva imagini celebre pe care nu ar trebui să le uităm. De asemenea, credem că este necesar ca noi, povestitorii vizuali (fotografii), să studiem atât imaginile cât și să apreciem munca celor ce și-au riscat de multe ori viața pentru a arăta lumii întregi realitatea brută din părți ale lumii neaccesabile tuturor.

 

Iată 10 imagini celebre pe care nu trebuie să le uităm 

 

1. D-Day, Robert Capa

Ziua Z  este ziua în care o forță de 34.250 de soldați aliați au atacat plajele din Normandia pentru a lupta împotriva Germaniei naziste în al doilea război mondial. Printre ei se afla și Robert Capa, singurul fotograf care aterizează cu primul val al ofensivei alianței împotriva Germaniei. Fotografiile emblematice ale lui Robert Capa oferă o documentație unică al unui eveniment foarte important din istoria omenirii.

Fotografia lui Capa îl înfățișează pe ofițerul Huston Riley, pe plaja Omaha și ne arată într-un mod brutal greutățile și dificultățile experimentate de soldați în timpul ofensivei. Din cele 4 filme consumate de Capa ce redau Ziua Z plaja Omaha pe 6 iunie 1944, doar câteva cadre au supraviețuit și acestea fiind neclare și cu zgomot de imagine foarte mare.

Mai multe imagini din acea zi găsiți pe Magnum.

 

10 imagini celebre
© Robert Capa, D Day

 

2. Tank men, Jeff Widener 

Fotografia Tank Men a fost surprinsă în dimineața zilei de 5 iunie 1989 de către fotograful Jeff Widener, de la etajul 6 al hotelului Beijing. Imaginea a fost realizată la o zi după masacrul din Piața Tiananmen, unde trupele chineze au atacat demonstranții pro-democrație.

Widener a fost trimis de către Associated Press pentru a documenta consecințele acelei zile macabre. În timp ce realiza câteva imagini de ansamblu cu victimele din piață, Widener a observat un om cu câteva pungi de cumpărături ce se afla în fața tancurilor de război, mișcând din brațe și refuzând să se mute.

Chiar dacă tancurile au încercat să-l ocolească, acesta se muta înaintea lor. Tank Men a devenit un erou global, deși identitatea acestuia nu a fost vreodată cunoscută, iar imaginea realizată de Jeff Widener este un simbol al rezistenței față de regimurile nedrepte din toată lumea.

 

imagini celebre
© Jeff Widener. Tank men

 

3. Famine in Somalia, James Nachtwey

În 1992, James Nachtwey a încercat, în zadar, să obțină sprijin pentru a documenta foametea din Somalia. Rezultat al conflictelor armate din Mogadishu, prețul alimentelor au crescut exponențial și din păcate asistența internațională nu a reușit să țină pasul. Nefiind un fapt foarte mediatizat în Vest lui Nachtwey i-a fost dificil să găsească sprijin pentru a realiza documentarul care să facă diferența și să salveze populația Somaliei de la foamete.

Tocmai de aceea, a decis să plece pe cont propriu în Somalia. Cu ajutorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii, James Nachtwey a realizat o serie de imagini înfiorătoare, inclusiv cea cu numele Famine in Somalia, care după ce au fost publicate au atras după sine salvarea a peste o jumătate de milion de oameni de la foamete.

 

imagini celebre pe care nu trebuie să le uităm
© James Nachtwey, Famine in Somalia

 

4. Terror of War, Nick Ut

„Groaza războiului din Vietnam înregistrată de mine nu a trebuit să fie rezolvată.” i-a răspuns Nick Ut, autorul imaginii, președintelui Richard Nixon, când a fost întrebat dacă fotografia este trucată.

Câștigătoare a premiului Pulitzer, imaginea lui Ut este imaginea atrocităților războiului din Vietnam, care alături de alte imagini reprezentative au dus la încheierea unui război crunt și inutil.  Fetița din fotografie era dezbrăcată deoarece hainele îi fuseseră topite ca urmare a unei erori atunci când forța aeriană sud-vietnameză a aruncat greșit o încărcătură de napalm pe satul în care locuia.

 

10 imagini pe care nu trebuie să le uităm
© Nick Ut, Terror of War

 

5. Child Survivors Of Auschwitz, Alexander Vorontsov

Cred că nu suntem singurele persoane care cred că Holocaustul împreună cu alte atrocități asemănătoare nu ar trebui uitate. Ar trebui ținute în văzul tuturor pentru a nu uita cat de departe poate merge răutatea omenirii în ideea că ce s-a întâmplat în trecut va rămâne acolo și nu se va mai repeta.

Auschwitz este considerat simbolul răului produs de uciderea în masă, însă a fost doar unul din lagărele de concentrare orchestrate de naziști și doar unul din proiectele susținute de aceștia pentru uciderea în masă. Imaginea realizată de către Alexander Vorontsov arată un grup de copii eliberați din Auschwitz în 1945 de către Armata Roșie.

 

10 imagini pe care nu trebuie să le uităm
© Alexander Vorontsov, Child Survivors Of Auschwitz

 

6. Mushroom Cloud Over Nagasaki, Charles Levy

Fotografia lui Charles Levy de la Nagasaki servește ca un memento al uneia dintre cele mai întunecate perioade ale civilizației noastre. La 3 zile după Hiroshima, forțele americane au aruncat o bombă și mai puternică ce a determinat predarea Japoniei.

Dar cu ce cost? – Bomba a ucis dintr-un noroc (noroc deoarece a ratat ținta cu aproape 2 km, iar o parte din oraș a fost protejat de dealurile din jur) “doar” 40.000 oameni la impact, urmați de alte mii din cauza rănilor și a intoxicațiilor cu radiații.

 

10 imagini pe care nu trebuie să le uităm
© Charles Levy, Mushroom Cloud Over Nagasaki

 

7. Firing Squad in Iran, Jahangir Razmi

Puține imagini sunt la fel de clare ca una a unei execuții. La data de 27 august 1979, 11 bărbați care au fost condamnați sub acuzația de „contrarevoluționari” de către regimul conducătorului iranian Ayatullah Ruhollah Khomeini, au fost aliniați pe un câmp de lângă aeroportul Sanandaj și împușcați unul după altul.

Deoarece jurnaliștilor internaționali le-a fost interzis accesul în Iran, majoritatea crimelor comise în timpul lui Khomeini au fost șterse din istorie. Fotograful iranian Jahangir Razmi a reușit să realizeze 2 role de film la execuții, pe care le-a predat cotidianului iranian Ettela’at, acesta din urmă publicând emblematica imagine anonim în dorința de a-l proteja pe Razmi.

Imaginea a fost preluată imediat de publicațiile internaționale ca dovadă a naturii ucigătoare a mărcii de guvernare religioasă a lui Khomeini. Anul următor, echipa de fotojurnaliști din Iran a primit premiul Pulitzer – singurul câștigător anonim din istorie. Abia în 2006, Razmi a fost dezvăluit ca fotograf.

 

10 imagini pe care nu trebuie să le uităm
© Jahangir Razmi, Firing Squad in Iran

 

8. Saigon Execution, Eddie Adams, 1968

„Fotografiile statice sunt cea mai puternică armă din lume”, Eddie Adams la 3 decenii după câștigarea premiului Pulitzer pentru imaginea cu execuția din Saigon.

Fotografia aceasta este dovada vie că fiecare imagine/poză/fotografie spune o poveste, iar noi, ca fotografi trebuie să ne asigurăm că spunem povestea întreagă a ceea ce fotografiem.

În momentul fotografierii, Eddie Adams, a crezut că fotografiază interogarea unui prizonier, deși în realitate fotografia l-a surprins pe generalul de brigadă Nguyen Ngoc Loan, șeful poliției naționale, în picioare alături de Nguyen Van Lem, căpitanul unei echipe teroriste care tocmai a ucis familia unuia dintre prietenii lui Loan.

Înghețarea momentului morții lui Lem a redat brutalitatea din timpul ofensivei Tet, iar publicarea pe scară largă a imaginii a ajutat la galvanizarea sentimentelor tot mai mari din America cu privire la inutilitatea luptei.

 

10 imagini pe care nu trebuie să le uităm
© Eddie Adams, Saigon Execution

 

9. The Burning Monk, Malcolm Browne, 1963

În iunie 1963, majoritatea americanilor nu puteau găsi Vietnam-ul pe hartă. Însă, după ce fotograful Associated Press, Malcolm Browne, a surprins imaginea lui Thich Quang Duc sacrificându-se pe o stradă din Saigon, a schimbat acest lucru.

Protestând împotriva tratamentului pe care îl au budiștii de către regimul președintelui Ngo Dinh Diem, actul de martiriu al lui Quang Duc a devenit un semn al volatilității națiunii sale, mai târziu președintele Kennedy comentând : „Nici o imagine de știri din istorie nu a generat atât de multă emoție în întreaga lume.”

Fotografia lui Browne a câștigat premiul Pulitzer, dar mai important de atât, i-a obligat pe oameni să pună la îndoială asocierea Statelor Unite cu guvernul lui Diem și a dus la decizia Administrației de a nu interveni cu o lovitură de stat din noiembrie.

 

10 imagini pe care nu trebuie să le uităm
© Malcolm Browne, The Burning monk

 

10. Leap into Freedom, Peter Leibing, 1961

Este bine știut că după al doilea război mondial, guvernele aliate au împărțit Berlinul în patru zone ocupate. Cu toate acestea, fiecare zonă ocupată a avut parte de tratamentul specific puteri ocupante, tratament de altfel inegal. Între 1949 și 1961, aproximativ 2,5 milioane de germani de est au fugit din secțiunea sovietică în căutarea libertății. Pentru a opri migrarea, liderul est-german Walter Ulbricht a dat ordin să se facă o barieră cu sârmă ghimpată.

Hans Conrad Schumann este soldatul de 19 ani ce mai târziu a spus că nu vrea să „trăiască închis”, a alergat brusc către baricadă și a sărit în partea de Vest a Germaniei. Acesta a fost surprins de fotograful Associated Press, Peter Leibing. Trimisă pe firul AP, fotografia lui Leibing a fost publicată pe prima pagină a publicației principale a imperiului media Springer – ziarul Bild. Fotografia care a devenit curând simbolul libertății Germaniei de Est până la căderea Zidului Berlinului.

 

10 imagini pe care nu trebuie să le uităm
© Peter Leibing, Leap to freedom

 

Acestea sunt doar 10 dintre numeroasele imagini cu adevărat importante care au fost create de-a lungul anilor și care si-au pus amprenta asupra omenirii și a istoriei. Există atât de multe fotografii și fotografi importanți care au mers până în pânzele albe sa arate ce se întâmplă în diferite colțuri ale lumii, așa că vă încurajăm să continuați să citiți și să cercetați.

Vă rugăm să ne împărtășiți imaginile celebre preferate în comentariile de mai jos și să ne spuneți care este cea mai semnificativă pentru voi și de ce.

 

De asemenea, vă invităm să rasfoiți blogul nostru pentru articole asemănătoare sau articole cu sfaturi utile în fotografie.

Autor articol – Luiza Marinas 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *