10 fotografii celebre care au schimbat lumea

Shape Image One
10 fotografii celebre care au schimbat lumea

 

Pentru că tocmai ce a fost ziua internațională a fotografiei, ne-am gândit să vă arătăm câteva fotografii celebre ce au schimbat modul în care priveam lumea la un moment dat. Dacă acum fotografia este acel ceva ce face parte din viața noastră de zi cu zi, pe vremuri oamenii poate doar visau la așa ceva. De-a lungul timpului, fotografia a reușit să documenteze atât anumite descoperiri sau evenimente importante ale omenirii, cât și acele vremuri obscure și urâte din istorie, pe care nu ar trebui să le uităm vreodată (revenim cu un articol pe această temă), în speranța că vom învăța din greșelile comise în trecut și nu le vom mai repeta.

 

1. View From The Window At Le Gras – Joseph Nicéphore Niépce (1826)

Curiozitatea, creativitatea și inventivitatea l-a condus pe inventatorul Joseph Niépce să realizeze prima fotografie din istorie, în anul 1826. În anii 1820 Niepce era fascinat de litografie, prin care imaginile desenate pe piatră puteau fi reproduse folosind cerneală pe bază de ulei. Căutând și alte metode de reproducere a imaginii, Niépce creează un dispozitiv, care mai târziu este numit camera obscură, ce capturează și proiectează scene iluminate. După o expunere lungă de aproape 8 ore Niépce a reușit să realizeze, de la fereastra studioului său, ceea ce cunoaștem noi astăzi ca prima fotografie din istorie.

 

Fotografii celebre
View From The Window At Le Gras – Joseph Nicéphore Niépce (1826)

 

2. Boulevard Du Temple, Louis Daguerre, 1839

În primăvara anului 1839, Louis Daguerre revoluționează fotografia cu imaginea sa cu – Boulevard Du Temple – capturând pentru prima dată într-o fotografie un om (un curățător de pantof si clientul acestuia). Mai multe despre daguerreotypes găsiți aici.

Fotografii celebre
Boulevard Du Temple, Louis Daguerre, 1839

 

3. How Life Begins – Lennart Nilsson (1965)

How Life Begins sau Fetus este prima imagine a unui fetus în curs de dezvoltare, la momentul fotografierii având 18 săptămâni. Imaginea aparține fotografului Lennart Nilsson și face parte din eseul “Drama of Life Before Birth”, ce a fost publicat în revista Life în 1965. Pentru a realiza proiectul Nilsson a încheiat un acord cu un spital din Stockholm, care îl anunțau de fiecare dată când putea fotografia. Mulțumită lui Nilsson omenirea a reușit să facă un pas important în completarea cunoștințelor cu privire la sarcina și dezvoltarea fetusului, de până la acea dată.

Fotografii celebre
How Life Begins – Lennart Nilsson (1965)

 

4. Milk Drop – Harold Edgerton (1957)

Vă imaginați că înainte de 1957 pentru a realiza o fotografie în întuneric aveam nevoie de echipamente extrem de voluminoase, iar fotografiile cu timpi foarte scurți de expunerea erau încă un vis?
Harold Edgerton și echipa sa de la MIT au început să se joace, în anii 1950, cu un proces ce va schimba fotografia pentru totdeauna. El a combinat stroboscoape de tehnologie avansată ( a acelor vremuri) cu obturatorul camerei de fotografiat reușind să captureze momente imperceptibile ochiul uman.
Milk drop este reprezentarea unei picăturii de lapte ce atinge masa și formează o coroana de lichid ce poate fi capturat de aparatul de fotografia la o milisecundă. Cu această imagine, Edgerton a pavat drumul către blițul de astăzi.

Fotografii celebre
Milk Drop – Harold Edgerton (1957)

 

5. Earthrise, William Anders, NASA, 1968

Fiind prima imagine care înfățișează lumea noastră așa cum este ea, mica, fragila și singuratică în universul acesta mare, Earthrise este una din cele mai celebre fotografii ce a pus planeta noastră într-o lumină nouă. Earthrise este capturată la exact la 75 ore, 48 minute şi 41 secunde după ce Apollo 8 a fost lansată în spațiu de pe Cape Canaveral. Apollo 8 a fost prima misiune spațială ce a reușit să iasă din câmpul gravitațional al Pământului și prima misiune ce a orbitat luna.

Fotografii celebre
Earthrise, William Anders, NASA, 1968

 

6. Pillars Of Creation, Nasa, 1995

Cât de mare este spațiul cosmic? Pillars of Creation este o imagine ce a schimbat modalitatea noastră de a percepe universul. Fotografia a fost capturată în 1995 de telescopul Hubble Space după câțiva ani de peripeții și 3 ani de nefuncționare. Imaginea înfățișează Nebuloasa Eagle care se află la o distanță de 6500 ani-lumină de Pământ. în constelația Serpens Cauda și a ajuns să fie cunoscută drept Pillars of Creation (pilonii de creație). Fumul ce se vede în imagine reprezintă stive de praf interstelar. Fotografia „Pillars of creation” este compusă din scene diferite captate de cele 4 camere de pe Hubble.

Fotografii celebre
Pillars Of Creation, Nasa, 1995

 

7. A Man On The Moon, Neil Armstrong, Nasa, 1969

“…one small step for a man, one giant leap for mankind.” (“un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”), afirmă Neil Armstrong în 1969 în momentul în care pășește pe lună. Una din imaginile emblematice ce stau ca dovadă a progresului umanității îl înfățișează pe Buzz Aldrin, fără nici o rezonanță patriotică sau de orice alt fel, el fiind un om mic, fragil, pe o lume îndepărtată, gata să îl doboare dacă nu ar purta acel costum extrem de complex.

Fotografii celebre
A Man On The Moon, Neil Armstrong, Nasa, 1969

 

8. Cotton Mill Girl, Lewis Hine, 1908

Lewis Hine, fotograf pentru NCLS (National Child Labor Committee) este convins că odată ce reușește să realizeze fotografii ce reflectă exploatarea copiilor la acea vreme, va forța atât cetățenii cât guvernul să acționeze. Dându-se drept vânzător de Biblii, agent de asigurări sau fotograf industrial, Lewis reușește să arate lumii întregi situația critică în care se aflau aproape 2 milioane de copii din USA.
Datorită imaginilor sale au fost aprobate reglementări legislative împotriva exploatării copiilor, reducând semnificativ numărul copiilor ce munceau, într-un timp relativ scurt.

Fotografii celebre
Cotton Mill Girl, Lewis Hine, 1908

 

9. Jewish Boy Surrenders, 1943

Deși nu au fost identificați nici fotograful nici cei fotografiați, fotografia a devenit celebră fiind un simbol al celor 6 milioane de evrei inocenți uciși de către naziști în timpul celui de-al doilea război mondial. Fotografia este realizată în 1943, în ghetoul Varșoviei, un loc al terorii, foametei și al morții și înfățișează un băiețel care la indicațiile mamei sale se predă trupelor naziste.
Disperați de foame și condițiile inumane din ghetou, evrei se răzvrătesc împotriva naziștilor, cei din urmă spulberând rapid orice urmă de izbândă. Fotografia este realizată de către generalul nazist Jurgen Stroop, mândru de victoria sa față de rebeliunea din ghetou.

Fotografii celebre
Jewish Boy Surrenders, 1943

 

10. Behind Closed Doors, Donna Ferrato, 1982

Fotografia „Behind close doors” sau mai bine spus, momentul declanșării acesteia a fost un moment decisiv în viața Donnei Ferrato, moment care a transformat-o într-unul din cei mai dârzi apărători ai femeilor abuzate.
Ferrato se afla în casa cuplului pentru a documenta viața swingerilor avuți, când dintr-o dată Bengt începe să își lovească soția. La o a doua lovitură, Donna încearcă să îl oprească moment în care Bengt o trântește jos spunând că își cunoaște forța și că nu o rănește soția, ii dă o lecție.
Din acel moment Donna a dus o lupta crâncenă împotriva violenței domestice, mai ales că, abordând diferite reviste pentru a publica imaginile realizate în casa celor doi, s-a lovit numai de refuzuri.

Următorii 10 anii și i-a petrecut fotografiind și ajutând victimele violenței domestice, culminând cu publicarea cărții – Trăind cu inamicul- “Living With the Enemy.” Din acel moment a luptat pentru drepturile femeilor și pentru schimbarea modului în care este privit violența domestică de către societate, politie și guvern.
În 1994, Congresul american a adoptat legea împotriva violentei domestice, crescând sancțiunile împotriva abuzatorilor și ajutând politia să trateze violența în familie ca pe o infracțiune gravă.

Fotografii celebre
Behind Closed Doors, Donna Ferrato, 1982

 

Desigur că aceste imagini nu sunt singurele fotografii care au schimbat lumea, mai multe imagini celebre și povestea lor puteți găsi aici. 

De asemenea vă recomandăm cu căldură site-ul asociației Magnum Photos, veți fi plăcut surpinși. 🙂

 

Dacă simțiți nevoia de o altă părere sau doriți să pășiți pe frumosul drum al fotografiei vă invităm la cursurile sau workshopurile noastre de fotografie. 

 

Pe curând!

 

Articol: Luiza Marinaș

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *