O fotografie nu este doar o fotografie.
Este povestea artistului, a subiectului și a privitorului.

- Trainer: Luiza Marinaș
- Nivel de fotografie: Intermediate
- Durată: 3 zile
- Tematică: Portretul Fine Art
- Locație: București
- Număr de locuri: 12
- Taxă: 850 lei
- Cursul începe la data de: 8 Octombrie 2021
Abia atunci când imaginile tale transmit mesaje puternice, când spun povești despre tine și despre cel fotografiat, abia atunci te exprimi vizual într-un mod creativ, autentic și eficient. La fel ca literatura, fotografia reprezintă o interpretare subiectivă a unui concept, idee sau personaj cu ajutorul simbolurilor, percepției și imaginației.
Acest workshop îți propune o înțelegere mai bună a fotografiei artistice, mai precis a portretului artistic, punând accent atât pe partea de comunicare cu subiectul, cât și pe exprimarea identității tale prin intermediul imaginilor. Vei afla diferența între simpla reproducere mecanică a trăsăturilor unui personaj și interpretarea însușirilor subiectului în funcție de propria viziune și sensibilitate. Vei învăța cum sunt selectate bine imaginile și cum sunt post-procesate în Photoshop, luând în considerare trio-ul ce ajută la trecerea de la un concept neclar la spectaculos: compoziție, lumină și culoare.
Temele principale pe care le vom studia sunt:
- Ce este fotografia artistică
- De unde ne inspirăm. Cum devenim creativi
- Etapele parcurse în realizarea conceptului ales
- Lumina naturală indoor și outdoor
- Lumina ca element de compoziție si simbolistică
- Abordarea portretului indoor și outdoor
- Cum alegem vestimenția și recuzita
- Comunicarea cu subiectul
Principalul obiectiv al acestui workshop este să-ți ofere instrumentele necesare pentru a-ți dezvolta abilitatea de exprimare a ideilor și conceptelor în fotografie, cum să dai naștere unui personaj, cum să utilizezi simbolistica elementelor incluse în cadru și cum îți creezi propriul tău stil. La sfârșitul workshop-ului vei înțelege rolul decisiv pe care îl ai în crearea unui personaj sau a unei povești, folosind principiile de la baza procesului de creație și planificarea atentă a unui întreg proiect fotografic.
Pentru mai multe informații, scrie-ne un mesaj sau sună la numărul de telefon 0737385786.
Workshop-ul se va desfășura în Bucuresti, pe durata a trei zile foarte consistente, în care vom aborda, pe rând, toate etapele de care avem nevoie în procesul de creație. Astfel, primele două zile le vom dedica seminariilor teoretice, studiilor de caz și sesiunilor foto tematice, urmând ca în cea de-a treia zi să ne concentram pe forma finală a imaginii și partea de feedback necesară.
Pe parcursul acestui workshop vei învăța tot ce trebuie să știi pentru a te exprima fotografic și pentru „a scrie” povești în imagini. Informația este structurată în așa fel încât toate noțiunile învățate să fie prezentate într-un mod logic și ușor de asimilat. Partea practică este organizată în așa fel încât fiecare participant să vadă, să înțeleagă și să experimenteze fiecare tema abordată.
Vom avea la dispoziție un model pentru a face posibilă realizarea conceptelor stabilite. Modelul nu este unul profesionist, acest aspect ajutându-te să practici comunicarea cu subiectul. Locațiile workshop-ului le vom anunța la începutul cursului.
Programul celor 3 zile de workshop este unul orientativ și poate fi modificat în funcție de vreme și oportunitățile fotografice ce pot apărea.
Ziua 1 de Workshop – Vineri
Prima zi o vom dedica seminarului despre portret, poveste, simbol sau posing. Vom parcurge noțiuni precum comunicare, lumină, locația potrivită, recuzită și vestimentația explicând de ce fiecare element inclus în fotografie are o importanță aparte. Vom explica ce reprezintă fundalul și primplanul, de ce este importantă documentarea, ce rol are culoarea, cum poziționăm subiectul în cadru, cum ne poziționăm noi față de subiect și multe multe alte aspecte importante în realizarea unei fotografii de portret.
- Întâlnirea participanților
- Seminar teoretic despre fotografia artistică
- Cina, concluzii și impresii
Ziua 2 de Workshop – Sâmbătă
Această zi o vom dedica conceperii unei idei pe care o vom transforma într-o mini serie de imaginii. Parcurgând împreună frumosul drum al creației de la idee la imaginea finală, vom alege locația potrivită, recuzita și vestimentația punând accept pe semnificația fiecărui element inclus în cadru.
Vom sublinia importanța unui aspect care este deseori neglijat și anume interesul nostru față de subiect sau față de ceea ce ne pasionează și ne trezește sentimente, emoții și trăirii în raport cu acesta. Vom descoperi de ce planificarea, documentarea, răbdarea și inventivitatea au rol aparte în viața unui artist. De asemenea, vom pătrunde în misterioasa lume a simbolurilor, vom cunoaște semnificația culorilor în compoziție, vom studia rolul luminii în conturarea unui anumite stări, precum și diferite tehnici de posing pentru transmiterea unui mesaj într-o formă cât mai atractivă pentru privitor.
- Întâlnirea participanților
- Ședință foto
- Pauză de cafea
- Ședință foto
- Prânz
- Ședință foto
- Cina, concluzii și impresii
Ziua 3 de Workshop – Duminica
Cea de-a treia zi este dedicată post-procesării și feedback-ului. Consideram că un feedback constructiv este necesar în dezvoltarea oricărui fotograf. Astfel, prima parte a dimineții o vom petrece vorbind despre uneltele pe care le utilizăm noi în post-procesare și despre etica în procesul de editare pentru diferite tipuri de fotografie. Vom discuta despre cum să lăsăm preset-urile de o parte și să devenim pictori. Apoi vom trece la partea noastră preferată, și anume feedback. Fiecare cursant va avea parte de feedback final pe imaginile realizate în timpul celor doua zile de practică.
- Seminar de editare foto
- Pauză de cafea
- Feedback pe imaginile realizate
- Sfaturi practice, concluzii și impresii.
Echipament foto
Ai nevoie de aparat foto, preferabil un DSRL cu obiective de schimb, indiferent de distanța focală. De asemenea, mai ai nevoie și de câteva accessorii: trepiedul, un acumulator, un hard-disk extern pentru stocarea fotografiilor, un card de memorie de rezervă, laptop (sau calculator) și o geantă sau un rucsac în care să poți transporta echipamentul foto în orice condiții.